EO

TU Delft krijgt high-tech elektronenversneller

04 januari 2018 om 14:26 uur

Reactor Instituut Delft (RID) krijgt een laboratorium voor een zeldzame elektronenversneller faciliteit: Appeal (Advanced Picosecond Pulsed Electron Accelerator Laboratory).


Een zeer korte ultraviolet laserpuls zal hier elektronen vrijmaken uit een koperen plaat die vervolgens met behulp van microgolven worden versneld en door een monster geschoten. "Op die manier kunnen we onderzoek doen naar nieuwe materialen voor bijvoorbeeld zonnecellen, leds, transistoren of nano-elektronica", zegt professor Laurens Siebbeles. Ook kan het inzicht geven in effecten van straling op weefsels.


De Delftse versneller levert 100 pulsen per seconde. In andere labs zijn dat er zo'n 10. Bovendien duurt de elektronenpuls maar een picoseconde. Daardoor maakt hij alle elektronen uit de plaat vrijwel tegelijkertijd vrij. En hoe hoger de tijdresolutie, des te preciezer wetenschappers kunnen volgen wat de elektronen in een materiaal doen.

 

Terahertz

De versneller wordt voorts gecombineerd met terahertz-detectie. "Normaal gesproken meten onderzoekers de beweeglijkheid van een lading in een materiaal door elektrodes op dat materiaal aan te brengen", zegt Siebbeles. "Maar dan moeten elektronen door het hele monster heen bewegen. Als ergens in het materiaal een scheurtje zit, beïnvloedt dat de resultaten. Met behulp van terahertz-detectie kunnen we straks in het binnenste van het materiaal kijken en precies zien hoe elektronen daar bewegen, zonder dat we het materiaal hoeven aan te raken."

 

Bunker

Op het terrein van het RID wordt nu eerst een bunker gebouwd die de onderzoekers beschermt die met de versneller werken. Als de versnelde elektronen door atoomkernen in een materiaal worden afgebogen, komt er namelijk Röntgenstraling vrij. Naar verwachting is het nieuwe lab voor de elektronenversneller medio 2018 gereed.

 

Gerelateerd nieuws

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

LeydenJar Technologies, een spin-out van ECN, ontvangt een kapitaalinjectie van in totaal 1,5 miljoen euro. LeydenJar wil het geld gebruiken om een nieuwe batterijtechnologie op basis van een silicium-anode in plaats van…

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

Groningse onderzoekers maken spingolftransistor

Groningse onderzoekers maken spingolftransistor

Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er in geslaagd een stroom van spingolven die door een magneet lopen te veranderen met een elektrische stroom. Dit is een grote stap in de ontwikkeling van een vorm…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

Meer agendapunten »