EO

Elektriciteit en koeling uit zee - een winnaar?

03 januari 2018 om 16:14 uur

De Nederlandse finalisten strijden op 1 februari tegen elkaar. Vlnr: Hein van Opstal (Yellow Pallet), Jalila Essaïdi (Inspidere), Joost de Waard (Villagepump), James Liu (Land Life Company), Berend Jan Kleute (Bluerise)

De Nederlandse start-up Bluerise wil de warmte uit de bovenste laag van tropische oceanen gebruiken om generatoren mee aan te drijven die elektriciteit opwekken. Het ijskoude water op kilometers diepte wordt intussen met leidingen naar de kust gebracht om huizen en gebouwen van koeling te voorzien.


Bedenker Berend Jan Kleute is een zogenaamde social entrepreneur, iemand die de wereld wil verbeteren met een baanbrekend product of dienst. En daar zijn er tegenwoordig veel van. Zó veel dat whiskymerk Chivas Regal er een competitie aan wijdt.


De komende maanden gaat Chivas in 29 landen op zoek naar de beste social entrepreneurs. Zij krijgen in Nederland een podium om hun idee te pitchen en maken daarbij kans op funding. Er wordt 1 miljoen dollar verdeeld.


De vijf Nederlandse deelnemers zijn al bekend. Naast Bluerise zijn dat:

  • Villagepump - ontwikkelt betaalbare waterzuiveringssystemen voor diegenen die schoon water nodig hebben, maar dit niet tot hun beschikking hebben.
  • Inspidere - ontwikkelt onder andere duurzame ecologische synthetische stoffen, waarvan de grondstof wordt gewonnen uit mest. Met een wetenschappelijke benadering wordt kennis vertaald naar nieuwe materialen en methoden.
  • Land Life Company - produceert biologisch afbreekbare ‘boomcouveuses' die het mogelijk maken om in droge gebieden weer nieuwe gewassen te laten groeien.
  • Yellow Pallet - verwerkt bananenvezels (een afvalproduct van de bananenplant) tot verbindingsblokken voor transportpallets. De blokken leveren een houtbesparing op van 26 tot 32 procent ten opzichte van houten pallets.

 

Tijdlijn Venture

Aan deze vierde editie nemen 2.600 deelnemers deel, afkomstig uit in totaal 29 landen. In februari 2018 wordt per land één winnaar geselecteerd, die in de lente een ‘Accelerator Programma' mag volgen in het Skoll Centre for Social Entrepreneurship aan de Universiteit van Oxford. Daarna krijgt het publiek drie weken de tijd om een stem uit te brengen op zijn of haar favoriet, waarmee zij bepaalt hoe de eerste 200.000 dollar wordt verdeeld. Op 24 mei 2018 komen de finalisten van de 29 deelnemende landen in Amsterdam bijeen om hun ideeën te pitchen tijdens The Next Web Conference. Tijdens die finale wordt de resterende 800.000 dollar verdeeld.

 

Gerelateerd nieuws

Stabiele stroomvoorziening door netvormende omvormers

Stabiele stroomvoorziening door netvormende omvormers

Grote elektriciteitscentrales met hun synchrone generatoren zorgen voor stabiliteit in het elektriciteitsnet, maar worden in de loop van de energietransitie stilaan uitgeschakeld. Om dit probleem tegen te gaan, werken…

Apparaat oogst energie uit je zweterige vingertoppen terwijl je stilzit - of (in de zon) ligt

Apparaat oogst energie uit je zweterige vingertoppen terwijl je stilzit - of (in de zon) ligt

Zweterigheid heeft vanaf nu een voordeel. Er is namelijk een apparaat ontwikkeld dat energie uit het zweet op je vingertoppen haalt. Tot op heden is het de meest efficiënte ‘on-body energy harvester’ die ooit is…

Kijk hoe robots de productie van windturbines versnellen

Kijk hoe robots de productie van windturbines versnellen (video)

Robots kunnen de krachtige magneten die nodig zijn in windturbines in 55 seconden in de elektrische generatoren plaatsen. Een mens doet hier een uur over - en loopt daarbij het risico zijn vingers te beknellen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 januari 2022

Webinar Kernfusie

Wat kunnen we wanneer verwachten van kernfusie, en wat zou het betekenen voor de energietransitie?

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

15 februari 2022

Masterclass additive manufacturing voor nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de voordelen van additive manufacturing voor de mobiliteitsindustrie en hoe dit kan leiden tot...

Meer agendapunten »