Doorbraak in drinkwaterzuivering

Op dit moment zijn acht zuiveringsstappen nodig om schoon drinkwater te ‘produceren’. Een nieuw filtersysteem van de Universiteit Twente brengt dit terug tot één stap. Waterschap Vechtstromen gaat de techniek direct toepassen bij de zuiveringsinstallatie op Kennispark Twente.

Het systeem maakt gebruik van een membraan met een ultradunne en selectieve polymeerlaag. Het water wordt hier met een hoge druk doorheen geperst. Het water passeert de laag, maar de schadelijke stoffen niet.

Het nieuwe systeem is niet alleen sneller, maar ook veel efficiënter. De huidige zuiveringstechnieken houden de 140.000 kilo medicijnresten die Nederlanders jaarlijks doorspoelen namelijk niet tegen. Daarvoor worden aparte installaties gebouwd. De nieuwe technologie zuivert in één keer alle troep uit het water. UT-spin-off NX Filtration brengt de technologie op de markt.

Waterbedrijf Oaseon gaat een nieuwe fabriek bouwen met de nieuwe filtertechnologie. Daarmee worden onder andere vanaf 2020 in Zuid-Holland 300.000 huishoudens van drinkwater voorzien.