4TU geeft 19 miljoen voor Nationale Wetenschapsagenda

4TU geeft 19 miljoen euro voor onderzoek in voor Nederland essentiële wetenschapsgebieden. Met het thema ‘High tech for a sustainable future’ wil 4TU bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen op de lange termijn.

De vier technische universiteiten willen jonge, talentvolle wetenschappers aantrekken. Prioriteit heeft het aanstellen van nieuw vast wetenschappelijk personeel in de vorm van Tenure Tracks die zowel onderzoek doen als onderwijs verzorgen. Daarmee wordt ook de verbinding tussen onderzoek en onderwijs geborgd. Overheid en bedrijfsleven kunnen ook bijdragen.

Ruim 300 wetenschappers al onderzoeksvoorstellen ingediend binnen de volgende thema’s:

  • High tech to feed the world: De komende 40 jaar zal de wereldwijde voedselvraag gelijk zijn aan de totale hoeveelheid voedsel die de afgelopen 8000 jaar is geproduceerd. Daarvoor zal het toepassen van hightech systemen, materialen en nieuwe ICT-mogelijkheden in de agrarische en voedselsector nodig zijn.
  • Robotic: Robotica biedt nieuwe oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, variërend van veroudering tot gezondheid, veiligheid, energie en milieu. Niet alleen voor fabrieken maar ook voor professioneel of huishoudelijk gebruik vormen robots een opkomende markt met sterk groeipotentieel.
  • Sensing: Science and Technology Om geavanceerde robots te ontwikkelen zijn slimmere, goedkopere en betrouwbaarder sensoren nodig in verschillende toepassingsdomeinen, zoals smart industry, health, environment en agro-food.
  • Health & Vitality: Onderzoek naar vitaliteit in brede zin heeft een aanzienlijk potentieel en bestrijkt het complete gezondheidsspectrum. Een van de grootste uitdagingen is het nauwkeurig meten van de gezondheid en het welzijn van een individueel persoon en die toestand vervolgens positief te beïnvloeden.
  • Resilience: In onze complexe en hyperconnected wereld staan we voor enorme uitdagingen; van klimaatverandering tot water- en energiezekerheid, van het beveiligen van complexe voedselketens tot het creëren van leefbare steden met een verhoogde IT-penetratie.
  • Advanced Materials: Materiaalwetenschappers zijn op dit moment in staat om nieuwe materialen te ontwikkelen en daarmee doorbraken te realiseren op het gebied van klimaat, duurzaamheid, gezondheid en economie.
  • Energy Conversion & Storage: Er is onderzoek nodig naar nieuwe vormen van energietransitie en -opslag om de omschakeling naar duurzamere vormen van energie te kunnen ondersteunen.

Deze zeven thema’s passen bij de nieuwe focusonderwerpen uit het topsectorenbeleid, de Nationale Wetenschapsagenda en de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (UN Sustainable Development Goals).