UT heeft ‘grootste impact’ van Nederland

De Universiteit Twente voor de derde keer uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. Tevens heeft de UT volgens de Impact Ranking van Science Works de grootste impact.

Hoe ondernemend is een universiteit? Hoe sterk is de samenwerking met de praktijk? Hoe goed is de communicatie via de publieke media? En hoe betrokken is de universiteit in het maatschappelijk debat? Op deze vier vragen geeft de Impact Ranking van ScienceWorks antwoord. De Universiteit Twente haalde gemiddeld de hoogste score en heeft daarmee – gemeten per onderzoeker – de grootste impact van Nederland. Wageningen is beoordeeld als beste samenwerker, Tilburg als beste de communicator, en de Universiteit van Amsterdam als meest maatschappelijke universiteit.

Het is dit jaar de vierde keer dat de tweejaarlijkse Impact Ranking bekend wordt gemaakt. In deze ranking wordt met cijfers gemeten welke universiteit de meeste maatschappelijke impact heeft. Maatschappelijke impact is een verzamelterm gemeten op twintig variabelen van hoe de universiteiten waarde creëren voor de samenleving. Het Haagse bureau ScienceWorks stelde deze ranking samen op basis van publieke bronnen en door universiteiten aangeleverde informatie.

Voorzitter College van Bestuur Victor van der Chijs: “Het is geen verrassing dat samenwerking met de Regio Twente, provincie Overijssel, gemeente Enschede, Saxion en het bedrijfsleven ons ondernemersklimaat versterkt en zorgt voor een toonaangevende technologische topregio in Europa. We hebben daarin vijfendertig jaar ervaring en resultaat. Desalniettemin moeten we scherp blijven op deze samenwerking. Andere regio’s zitten ons op de hielen.”