Jurkje valt ‘belagers’ aan (video)

Een jurk die aanvalt als iemand te dichtbij komt. En een hoedje dat meet hoe het met je stresslevels staat. Dat zijn zo wat voorbeelden uit de modecollectie van FashionTech ontwerpster Anouk Wipprecht.

De Nederlandse modeontwerpster Anouk Wipprecht is gefascineerd door tech en de kansen die de nieuwste technieken bieden om onze kleding te verrijken. Zij onderzoekt de mogelijkheden en wenselijkheid om bijvoorbeeld emoties te communiceren via onze kleding. Komt iemand te dicht in de buurt? Dan slaat de Spiderdress zijn poten uit.

Kleding moet ons dienen

Maar wellicht kunnen ook allerlei apparaten in kleding worden geïntegreerd. En is het in sommige gevallen wenselijk dat materiaal opener, of juist geslotener, wordt. "Ik zie wearables als technologie die naar ons lichaam en naar onze geest luistert. De kleding moet ons op een intelligente manier dienen, als manier om ons bewustzijn te vergroten. Daarbij ligt de grootste potentie in welness en health."

Wipprecht woont in Silicon Valley en werkt met bedrijven als Intel, AutoDesk, Google, Microsoft, Cirque Du Soleil, Audi, en 3D printbedrijf Materialise.

Maar dichter bij huis zijn ook modeontwerpers te vinden met een passie voor Tech. En die zoeken samenwerking met bedrijven.

Bekijk hier Wipprechts promo: