EO

Modulaire zorgrobot kan wassen óf tillen

07 december 2017 om 12:16 uur

Inmiddels is er een zelfstandig navigerend voertuigje ontwikkeld dat specifieke objecten kan herkennen, lokaliseren, oppakken en weggooien.

Hogescholen Saxion en Avans werken aan flexibele, modulaire robots. Deze bots zijn in eerste instantie bedoeld voor de ouderenzorg, waar een groot aantal verschillende taken moet worden uitgevoerd. Met een modulaire robot kunnen zorginstellingen deze behoeftes flexibel – en dus goedkoper – invullen. De bot heeft echter ook kansen buiten de zorg.


De hogescholen kregen vorige week de tweede prijs bij de Raak-Awards voor praktijkgericht onderzoek. Deze prijs bedraagt 5000 euro, te besteden binnen het onderzoek.


De verwachting is dat door de toename van het aantal 65-plussers de vraag naar zorg de komende jaren met 4% per jaar toeneemt. Dit betekent een toename van de kosten en druk op de kwaliteit van de zorg voor deze groep. Bovendien neemt het aantal beschikbare verzorgenden af met een toenemende werkdruk tot gevolg.


De inzet van slimme, robotische systemen kan een manier zijn om de ouderenzorg te verlichten en mensen langer thuis te laten wonen. Een aantal bedrijven en instellingen hebben Saxion en Avans benaderd om samen te werken aan essentiële bouwblokken voor deze medische robots. Die bouwblokken zijn nodig om de robot op maat te maken voor de zorgbehoefte van de oudere.


Inmiddels is er een zelfstandig navigerend voertuigje ontwikkeld dat specifieke objecten kan herkennen, lokaliseren, oppakken en weggooien. Partners in dit onderzoek zijn Avans, Demcon, Focal Meditech, Roessingh Research & Development en Universiteit Twente.

 

Gerelateerd nieuws

Een huis? Dat 3D-print je toch in een dag...

Een huis? Dat 3D-print je toch in een dag...(video)

Het Amerikaanse constructiebedrijf Icon is erin geslaagd om binnen een etmaal een huis te 3D-printen. Het gaat om een kleine woning, bedoeld om te zorgen dat ‘niemand in de wereld hoeft te gaan slapen zonder een dak…

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

Hacker betaald in bitcoins

Almi Smart Machining betaalde hackers in bitcoins om eigen bestanden terug te krijgen

Een jaar geleden werd Almi Smart Machining uit Vriezenveen getroffen door een aanval van een hacker, dat had grote financiële gevolgen. Door het verhaal te delen, wil directeur Frank Landhuis andere ondernemers hiervoor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

23 maart 2018, Eindhoven

Let’s reload technology

Reloading Technology is een omvangrijke expositie in Temporary Art Centre ( TAC) die de betekenis en...

26 maart 2018, Gent (Be)

Vision Expert Day

Tijdens de Vision Expert Day praten internationale experts de bezoeker bij over visiontechnologie en...

Meer agendapunten »