EO

Organ-on-a-chip-fenomeen te gast op MicroNano Conference

06 december 2017 om 14:51 uur

Lorna Ewart is één van de meest opvallende sprekers op de international MicroNano Conference van dit jaar

Op 12 en 13 december vinden de MicroNano Conference en sensorenbeurs Sense of Contact plaats. Onder het motto ‘where industry meets science’ brengt de FHI voor de 19e keer vakgenoten bijeen.


De belangrijkste thema's zijn dit keer Microfluïdica en Analysesystemen, Productie & Karakteristieken op Nanoschaal en Organen-op-een-Chip. Over dat laatste spreekt Lorna Ewart, een van oorsprong Schotse industriële wetenschapper die in Cambridge, UK, de leiding heeft over het Microphysiological Centre of Excellence van het fameuze wereldwijde biofarmaceutische concern AstraZeneca. De R&D groep van Ewart maakt deel uit van de unit ‘Innovative Medicines' binnen het bedrijf.

 

Kees Groenendijk interviewde haar voor Signalement, het lijfblad van FHI:

 

... Uit een gesprek met Lorna, in het kader van de voorbereiding van de conferentie in december, blijkt hoe gruwelijk interessant zij en haar werk is voor de lidbedrijven van MinacNed, maar ook voor medische technologie bedrijven. Ze past ook perfect in het profiel waar de conferentie op mikt: industrieel wetenschappelijk werkzame ‘frontrunners'.

 

Je merkt het al meteen aan het professionele taalgebruik. Waar de academische wereld spreekt over ‘organs-on-chip', heeft Lorna het over MPS, Micro-Physiological Systems. In de farmaceutische industrie gaat het op dit moment vooral om systemen die informatie genereren. De nieuwe technologie levert alternatieven op voor het testen van nieuwe medicijnen met behulp van proefdieren. Daarnaast blijkt het werken met levende cellen op een chip een methode te kunnen zijn om ‘big data' beschikbaar te krijgen die je niet of heel moeilijk op gepersonaliseerd niveau kunt vergaren via de traditionele ‘clinical trials', zeker niet binnen een kader waarin dit financieel gejustificeerd kan worden. Daar zit de connectie. Micronanotechnology is nu via Organ-on-Chip gelinkt met big data en big pharma.


Waarom wil Lorna Ewart graag van de partij zijn bij de conferentie van 12 en 13 december in Amsterdam? "I am passionate about the subject and want to participate in building momentum" zegt ze. Dat klinkt als de stem van een wetenschapper. Tegelijkertijd heel pragmatisch, "I also want to see what I can learn from the audience". Cross-overs inspireren en laten nieuwe mogelijkheden zien. "I hope to build my knowledge of opportunities for future collaborations". Het is een hint in de richting van nieuwe research programma's, al dan niet gesteund door Europese stimuleringsgelden.


EU funding, dat is een heikel punt. Hoe zal dat verder gaan nu vanwege de Brexit het kader dreigt weg te vallen voor de UK? Lorna Ewart is uiteraard niet in de positie om daar uitgebreid commentaar op te geven. "My general feeling is that these kinds of developments and discussions take away the focus and fun from doing science".


Wat in elk geval overeind blijft, is het veelbelovende perspectief achter het feit dat AstraZeneca nu al organs-on-chip technologie daadwerkelijk toepast binnen het bedrijf. Veel van de projecten en de ervaringen zijn nog ‘unpublished'. "It is mainly about safety assessment in the domain of drug discovery" legt Lorna Ewart uit. Daarnaast gebruikt het bedrijf de technologie "to develop a framework to guide scientists defining key needs and gaps in drug discovery". Niet alleen de complexiteit van het samenbrengen van biologie en chip technologie is ‘driver', ook de grote beloftes van biosensoren en big data zijn belangrijke argumenten om hier verder in te investeren. "We wish to bring this complexity
down to the simplest unit and build systems in a logical way so that they help our scientists understand the response of human cells".


Big pharma en big data, het is werkelijk ‘een klein wereldje', dankzij micronano-technologie.

 

Gerelateerd nieuws

Het ‘beest van de TU Delft’ is klaar voor actie

Het ‘beest van de TU Delft’ is klaar voor actie

De TU Delft heeft een hexapod gebouwd: een 60 ton zware testfaciliteit (6x5x3 m) die krachten van 100 ton in zes richtingen kan aanbrengen. ‘Het Beest’, zoals de TU het apparaat liefhebbend noemt, kan in 4 weken tijd…

Werknemers werken vaak ongezond en onveilig

Werknemers werken vaak ongezond en onveilig

De Inspectie SZW publiceerde onlangs het rapport Staat van arbeidsveiligheid, met daarin de realiteit achter de cijfers over arbeidsongevallen en beroepsziekten. Het aantal arbeidsongevallen stijgt nog ieder jaar. En het…

Bedrijf beboet nadat werknemers ernstige brandwonden opliepen

Bedrijf beboet nadat werknemers ernstige brandwonden opliepen

Een gieterij in Engeland is veroordeeld nadat twee werknemers ernstige brandwonden opliepen door een elektrische flashover.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Elobau introduceert ultrasoon sensor range

Elobau introduceert een serie ultrasoon sensoren. Deze serie bestaat uit verschillende varianten: M18, M18 shortbody,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 juni 2017, 's-Hertogenbosch, 1931 Congrescentrum

Power Electronics Event

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

23 maart 2018, Eindhoven

Let’s reload technology

Reloading Technology is een omvangrijke expositie in Temporary Art Centre ( TAC) die de betekenis en...

Meer agendapunten »