EO

Alternatief voor 3D-printproces levert producten op met meer functionaliteiten (video)

08 december 2017 om 11:12 uur

Onderzoekers aan de TU Delft werken aan een alternatief voor 3D-printen waarmee je producten kunt maken die over veel meer functionaliteiten beschikken.


De onderzoekers richten zich in eerste instantie op raatstructuren. Die worden namelijk gebruikt om metamaterialen te creëren. Dit zijn materialen met ongebruikelijke fysische, mechanische of biologische eigenschappen, zoals ultralichte materialen die ultrastijf zijn; vloeistofachtige vaste stoffen; en materialen met ultrahoge energieabsorberende eigenschappen.

 

Raatstructuren konden tot nu toe alleen gemaakt worden door middel van 3D-printen. Dat beperkte hun functionaliteit, want om metamaterialen hun geavanceerde eigenschappen te geven, wordt het oppervlak verrijkt met zaken als nanopatronen of elektronica. En dat lukt niet goed in een 3D structuur.

 

Een onderzoeksgroep van professor Amir Zadpoor heeft nu laten zien hoe je origamitechnieken kunt gebruiken om complexe raatstructuren uit platte platen te vouwen. "We hebben het platte materiaal voorzien van zelfvouwende mechanismen, zodat het zichzelf kan vouwen tot de uiteindelijke raatstructuur", aldus Zadpoor. Het zelfvouwende mechanisme wordt geactiveerd door bijvoorbeeld een verandering in temperatuur. De raatstructuren kunnen willekeurig complexe oppervlaktepatronen hebben op verschillende schaal. "Wij laten zien hoe je vrijevorm-3D-patronen kunt toepassen op de oppervlakte van platte vlakken met een resolutie van enkele nanometers."

 

Toepassingsmogelijkheden

Metamaterialen met geavanceerde functionaliteiten kunnen gecreëerd worden voor verschillende toepassingsgebieden zoals voor de ontwikkeling van (meta)biomaterialen die weefselregeneratie stimuleren. Een ander voorbeeld van een potentieel toepassingsgebied is de integratie van flexibele elektronica, zoals sensoren en actuatoren, in het ontwerp van metamaterialen.

 

 

Gerelateerd nieuws

Micromechanicus Nima Tolou wint Prins Friso Ingenieursprijs

Ingenieursprijs voor micromechanicus Nima Tolou (video)

Nima Tolou (35), universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs uit handen van juryvoorzitter Micaela dos Ramos,…

Een huis? Dat 3D-print je toch in een dag...

Een huis? Dat 3D-print je toch in een dag...(video)

Het Amerikaanse constructiebedrijf Icon is erin geslaagd om binnen een etmaal een huis te 3D-printen. Het gaat om een kleine woning, bedoeld om te zorgen dat ‘niemand in de wereld hoeft te gaan slapen zonder een dak…

Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

Mysterie supergeleidingskoepel opgelost

Natuurkundigen van de universiteiten in Groningen, Nijmegen en Hong Kong, hebben een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld. Door de veldsterkte steeds verder te verhogen…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

Meer agendapunten »