Robots vinden mensen maar lastig – en dat moet anders

Robots die lekker bezig zijn de hele dag dezelfde taak uit te voeren, vinden het vaak maar lastig als de mens hun daarbij stoort met aanwijzingen over hoe het beter kan. Zodra de mens de bot de rug toekeert, gaat die laatste dan ook weer door op zijn oude spoor. Dat moet anders, vinden ze aan de Rice University, waar onlangs een programma is gestart dat robots begeleidt naar een behulpzame, mensachtige manier van werken.

"Historisch gezien was de rol van robots om de werkzaamheden over te nemen die we niet willen doen zoals bijvoorbeeld lopende band werk, lassen en verven", zegt engineer Marcia O’Malley. "Maar nu robots aanwezig zijn in onze huizen, wordt het belangrijker om de interactie tussen mens en robot veiliger te maken."

En dan moeten ze makkelijk te trainen zijn. Professor O’Malley en promovendus Dylan Losey hebben robots die reageren op fysieke mens-robot interacties, de zogeheten pHRI, daarom zodanig aangepast dat ze reageren op subtiele fysieke feedback.

Het programma is gebaseerd op het concept van impedance control, letterlijk een manier om bewegingen te managen wanneer het erop aankomt. Een robot die impedance control toestaat via fysieke input, past zijn geprogrammeerde route aan, maar kan ook terug naar de initiële activiteiten wanneer de input stopt. Het algoritme van Rice is gebaseerd op dat concept, waarbij het de robot toestaat om zijn werkwijze aan te passen. Vergelijkbaar met een GPS-systeem dat de route opnieuw berekent nadat de bestuurder een afslag heeft gemist.

Paradigmaverschuiving

"De paradigmaverschuiving is dat in plaats van dat een mens als een verstoring wordt ervaren, de robot de mens moet behandelen als een rationeel wezen dat een reden heeft om de interactie uit te voeren en iets belangrijks probeert te realiseren. De robot moet dus niet proberen om uit te wijken. Hij moet leren om te begrijpen wat er aan de hand is en het werk nog beter doen", aldus Losey.