“Er komt veel traditioneel geld voor tech-startups” (video)

Europa is helemaal ‘de bom’ op het gebied van tech. Dat blijkt in elk geval uit het nieuwste rapport van Atomico over de stand van de Europese techsector. Deze belangrijke investeerder in tech start-ups verwacht zelfs dat traditionele, niet technologische bedrijven de komende tijd veel in deze start-ups gaan investeren.

Europeanen slaan zichzelf niet graag op de borst en daarom is het potentieel van ons tech-landschap wereldwijd wat onderbelicht. Maar als je gaat praten met de mensen die het kunnen weten, dan blijkt dat potentieel enorm. Het afgelopen decennium heeft Europa zich ontwikkeld van een schuchtere beginner tot een volwassen tech-speler. Niet alleen zijn er heel veel mensen geschoold, de markt heeft zich ook ontwikkeld. Het is tegenwoordig niet meer vreemd om twee enthousiaste jonge honden met een goed idee van een miljoen te voorzien. En dat biedt kansen…

Daarbij heeft Europa dingen die Amerika en Azië niet hebben. Bedrijven zijn hier van nature eerder gericht op de wereldmarkt; er is een interessante diversiteit van land tot land; en tech-ondernemers beschouwen elkaar niet als bedreiging en helpen elkaar.

Miljarden uit non-tech

Investeringen in de Europese techsector groeiden volgens Atomico dit jaar met 30% tot 19 miljard dollar. Er lopen inmiddels 5,5 miljoen professionele developers rond in Europa. De pool van professionele ontwikkelaars in Nederland beslaat 310.000 mensen, 24% meer dan vorig jaar.
Interessant is de verwachting dan non-tech bedrijven ook veel in de tech zullen gaan investeren. Hoofd Research Tom Wehmeier:"Er worden bruggen gebouwd tussen de techindustrie en traditionele bedrijven. Er komt veel meer samenwerking, traditionele bedrijven gaan erin investeren, nemen ze over en wisselen talent met ze uit. Het gaat om vele miljarden die mogelijk vanuit traditionele bedrijven naar tech-startups gaan. Die traditionele bedrijven moeten wel. Want de waarde van hun bedrijven is in gevaar."

Atomico, dat is opgericht door Skype-bedenker Niklas Zennström, heeft zelf zeker 1,5 miljard dollar beschikbaar voor investeringen.

Ga naar het rapport

Bekijk hieronder een samenvattting van de gesprekken die Atomico voerde met onder meer Herman Narula, Ilkka Paananen, Robin Klein, Jimmy Wales, Reshma Sohoni en Jeannette zu Fürstenberg: