Origami geeft zachte robotica superkracht

Onderzoekers aan het Wyss Instituut aan Harvard University en MIT Computer Science en Artificial Intelligence Laboratory hebben artificiële spieren ontwikkeld geïnspireerd op origami, die zachte robotica extra sterk maken. Hierdoor kunnen ze objecten optillen die 1000 keer hun eigen gewicht hebben, waarbij alleen lucht- of waterdruk wordt gebruikt.

Elke spier bestaat uit een skelet  van metaal of plastic dat in een bepaald patroon wordt gevouwen en ingepakt in textiel of plastic. Een vacuüm brengt de spier vervolgens in beweging. Doordat de huid op het skelet drukt, ontstaat namelijk een spanning die voor beweging zorgt. Het bijzondere is dat er geen andere krachtbron of menselijke input nodig is om de beweging van de spieren aan te sturen. Alles wordt bepaald door de vorm en compositie van het skelet.

Snelle ontwikkeling

Het team heeft diverse spieren gemaakt waarbij gebruik werd gemaakt van onder andere metaal, verpakkingsmateriaal en plastic sheets. Er is geëxperimenteerd met verschillende skeletvormen om spieren te maken die 10% kleiner kunnen worden dan hun originele vorm. Het vacuüm maakt ze volgens de onderzoekers veiliger dan andere artificiële spieren. Ook zijn ze licht: een spier van 2,6 gram kan een voorwerp van 3 kilogram optillen. Een enkele spier kan binnen tien minuten worden ontwikkeld met materiaal dat minder dan een dollar kost.

Superkrachten

"We waren erg verrast door de kracht van de spieren. We hadden verwacht dat ze een hogere maximum gewicht konden tillen dan gewone zachte robotica, maar niet dat het een duizendvoud zou zijn. Het is alsof je robots superkrachten geeft", zegt Daniela Rus, professor aan MIT.