ASML lonkt naar Oost-Europa vanwege personeelstekort

Het is lang ondenkbaar geweest voor ASML: vestigingen openen in gebieden waar geen klanten, maar ook geen toeleveranciers zitten. Toch verkent het bedrijf nu de opties voor bijvoorbeeld een Oost-Europese vestiging. Gedwongen door het extreme tekort aan technisch personeel.

Het tekent de extreme krapte op de arbeidsmarkt voor hoogopgeleid technisch personeel dat zelfs wereldmarktleider ASML zich in bochten moet wringen. Om mensen te behouden en mensen naar zich toe te krijgen. ‘Het zou een heel grote stap zijn voor ons en het is ook absoluut geen gedane zaak’, zegt hoofd arbeidsmarktcommunicatie bij ASML, Hank Oosterbaan in het FD. ‘Wij zitten altijd in de buurt van klanten. Maar we zien ook wat andere bedrijven doen.’

Charmeoffensief

In Nederland is ASML, als een van de grootste technologiebedrijven van het land, een begrip op de technische universiteiten. Maar de chipmachinebouwer groeit zo snel dat het bedrijf al lang niet meer op de Nederlandse arbeidsmarkt alleen kan vertrouwen. Van de bijna 500 mensen die in het derde kwartaal van dit jaar een baan kregen op de hoofdvestiging in Veldhoven, kwam de helft uit het buitenland. De nieuwe medewerkers tellen samen 29 verschillende nationaliteiten.

600 vacatures staan open

ASML heeft 600 vacatures openstaan, en bijna dagelijks komen er nieuwe bij. Bovendien wordt er enorm getrokken aan het leger hoogopgeleide flexwerkers bij de onderneming uit Veldhoven. ASML neemt nu honderden van hen permanent in dienst. Nog eens een grote groep flexwerkers krijgt het uitzicht op een vaste baan.