Robotiek met hout (video)

Deze tijd kent veel praktisch onderzoek in robotisch ontwerpen en assembleren met hout. Architect-onderzoeker Abel Groenewolt verwierf bekendheid met zijn visie op 3D-puzzels en ruimtelijke constructies in hout. Hij sprak afgelopen Houtdag in Jardin d’Hiverre Baarn.

Groenewolt, werkzaam aan het Institute for Computational Design and Construction in Stuttgart, doet promotieonderzoek aan lichtgewichthoutbouwsystemen en ruimtelijke koepelconstructies via digitale ontwerpmethodes, innovatieve verbindingen en robotische prefabricage. Hij ontwikkelt en analyseert lichtgewichthoutbouwsystemen, waarbij de mogelijkheden van een digitaal geïntegreerde ontwerp- en prefabricageketen worden benut en de milieu-impact systematisch wordt gekwantificeerd.

De nadruk ligt op robotisch geprefabriceerde daksystemen, onder meer geschikt voor het optoppen van bestaande gebouwen. Het onderzoek loopt van digitale ontwerpmethodes tot het testen van innovatieve verbindingen en het opzetten van een robotische prefabricageworkflow.

Robotisch assembleren

Een tweede boeiend onderwerp is het robotisch assembleren van houten elementen tot ruimtelijke constructies. Doel is processen te ontwikkelen die gebruik maken van de specifieke eigenschappen van robotarmen. Dit onderzoek komt voort uit een workshop in Shanghai (2015). Momenteel wordt een bouwsysteem ontwikkeld dat in pilotprojecten toepassing kan vinden.

Bekijk hier de presentatie in Shanghai: