EO

Knotsgekke surprises uit Rolf's Surpriselab

27 november 2017 om 13:39 uur - Delft

Brandweerhelmen met werkende sirenes, draken met lichtgevende ogen, draaiende tandartsboren: honderden kinderen verlieten Rolfs Surprise Lab met een technische surprise, een surprise die iets kan. In het Surpriselab van het Science Centre Delft mochten kinderen afgelopen weekend met technische snufjes de gaafste surprise maken. Onder leiding van ‘MacGyver Scientist' Rolf Hut, andere ervaren knutselaars en met hulp van studenten konden ze aan de slag.


Rolfs Surprise Lab is een idee van de ‘tinkering scientist' Rolf Hut van de TU Delft: "De surprise is een prachtig stukje Nederlandse folklore en heel geschikt om iets technisch in te verwerken. Met wat magneetjes, motortjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde, kun je geweldige dingen maken, bijvoorbeeld een eigen Dokter Bibber of een draak met lichtgevende ogen en echte rook. Het blijkt dat kinderen het ontzettend leuk vinden om zo een surprise te maken. Ik hoop dat ze daardoor enthousiast worden over techniek, want enige technische basisvaardigheden hoort volgens mij iedereen te leren".  

  

Surprise Pimpen

Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre Delft kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen konden samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken. Daarna mochten ze zelf  beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre Delft beschikbaar stelt. "Maar nog beter is thuis alvast beginnen, bijvoorbeeld met karton of papier-maché. Dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken", zegt Hut. Hij werd geholpen door een team bekende ‘makers', onder andere designprofessor Jeroen van Erp en Marten Hazelaar.

 

Watermanagement

In zijn normale werk richt Rolf Hut zich op het gebruik van goedkope sensoren voor watermanagement. Eerder dit jaar liet hij in Myanmar een grote hoeveelheid ballonnen met GPS sensoren afdrijven in de Irrawaddy rivier. Daarnaast is Hut regelmatig in de media om over wetenschap en techniek te praten. Hij was initiatiefnemer van de succesvolle serie ‘de Maakbare Wereld' in de Volkskrant, en is vaste gast in het radioprogramma ‘Nieuws&Co' op NPO1.

 

Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: "Knotsgekke surprises voor iedereen", waar hij 24 surprises stap voor stap uitlegt. 

 

 

Gerelateerd nieuws

Hoe drones blijven vliegen als een motor uitvalt

Hoe drones blijven vliegen als een motor uitvalt (video)

Zoals angstige passagiers vaak worden gerustgesteld, kunnen commerciële vliegtuigen gemakkelijk blijven vliegen, zelfs als een van de motoren stopt met werken. Maar voor quadcopters is het uitvallen van een motor een…

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion krijgt testvluchtvergunning

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion de lucht in (video)

's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…

Innovatieve brandstofcel voor huiselijke warmte en licht

Innovatieve brandstofcel voor huiselijke warmte en licht

Startup Circonica heeft een brandstofcel ontwikkeld om woningen van elektriciteit en warmte te voorzien. De innovatieve brandstofcel is goedkoper, efficiënter en betrouwbaarder dan zijn tegenspelers. En nog meer: het is…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 januari 2021, online

The Things Conference

LoRaWan conferentie

26 januari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

2 februari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

Meer agendapunten »