27 november 2017 om 13:39 uur - Delft
Brandweerhelmen met werkende sirenes, draken met lichtgevende ogen, draaiende tandartsboren: honderden kinderen verlieten Rolfs Surprise Lab met een technische surprise, een surprise die iets kan. In het Surpriselab van het Science Centre Delft mochten kinderen afgelopen weekend met technische snufjes de gaafste surprise maken. Onder leiding van ‘MacGyver Scientist' Rolf Hut, andere ervaren knutselaars en met hulp van studenten konden ze aan de slag.
Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre Delft kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen konden samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken. Daarna mochten ze zelf beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre Delft beschikbaar stelt. "Maar nog beter is thuis alvast beginnen, bijvoorbeeld met karton of papier-maché. Dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken", zegt Hut. Hij werd geholpen door een team bekende ‘makers', onder andere designprofessor Jeroen van Erp en Marten Hazelaar.
In zijn normale werk richt Rolf Hut zich op het gebruik van goedkope sensoren voor watermanagement. Eerder dit jaar liet hij in Myanmar een grote hoeveelheid ballonnen met GPS sensoren afdrijven in de Irrawaddy rivier. Daarnaast is Hut regelmatig in de media om over wetenschap en techniek te praten. Hij was initiatiefnemer van de succesvolle serie ‘de Maakbare Wereld' in de Volkskrant, en is vaste gast in het radioprogramma ‘Nieuws&Co' op NPO1.
Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: "Knotsgekke surprises voor iedereen", waar hij 24 surprises stap voor stap uitlegt.
Gerelateerd nieuws
Zoals angstige passagiers vaak worden gerustgesteld, kunnen commerciële vliegtuigen gemakkelijk blijven vliegen, zelfs als een van de motoren stopt met werken. Maar voor quadcopters is het uitvallen van een motor een…
's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…
Startup Circonica heeft een brandstofcel ontwikkeld om woningen van elektriciteit en warmte te voorzien. De innovatieve brandstofcel is goedkoper, efficiënter en betrouwbaarder dan zijn tegenspelers. En nog meer: het is…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Agenda
26 januari 2021, online
Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?
2 februari 2021, online
Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?