EO

Rechte nanodraden verklaard in drie minuten (video)

22 november 2017 om 15:41 uur - Lausanne (Zwitserland)

Nanodraden zijn de bouwstenen van kwantumcomputers en dank zij Lucas Güniat zijn hun geheimen nu onthuld. Deze getalenteerde spreker besprak de resultaten van zijn doctoraalstudie over nanodraden in de wedstrijd ‘My thesis in 180 seconds' van de Zwitserse technische universiteit EPFL. Zijn passie voor zijn werk, in combinatie met de buitengewone microkristallen die zijn gebruikt om de minuscule draden te vervaardigen, leverde hem met unanieme stemmen een eerste plaats op.


De uitdaging van My thesis in 180 seconds is om een complex wetenschappelijk onderwerp in lekentermen te beschrijven, zodat het algemene publiek het kan begrijpen. De deelnemers kregen drie minuten om hun resultaten in duidelijke taal te bespreken voor een publiek, zonder tekort te doen aan de wetenschappelijke nauwkeurigheid.

 

In zijn voordracht maakte Güniat de vergelijking met David en Goliath om het principe van kwantumcomputers uit te leggen. Hij beschreef hoe een van de belangrijkste uitdagingen bij het bouwen van deze kleine, krachtige machines, het vervaardigen is van perfect rechte nanodraden. Zijn natuurlijke spreekstijl e zijn heldere manier van presenteren leverden hem ook een publieksprijs op tijdens de kwalificatieronden en de finale.

 

De tweede plaats in de wedstrijd was voor Evgenii Glushkov, die besprak hoe nanodiamanten kunnen worden geplaatst in levende menselijke lichaamscellen, om bepaalde processen, zoals de toediening van medicijnen, te bestuderen.

 

Bahar Haghighat ging naar huis met de derde prijs. Zij legde uit dat de assemblage van nanoscopische elementen vergelijkbaar is met het bouwen met Lego terwijl je bokshandschoenen draagt.

 

De drie winnaars gaan door naar de Zwitserse nationale finales, op 7 juni 2018 in Freiburg,

 

 

Gerelateerd nieuws

Risicobeoordeling van een machine; wat zijn de misverstanden?

Risicobeoordeling van een machine; wat zijn de misverstanden?

Welke fouten en misverstanden zijn er op het gebied van de risicobeoordeling van machines? Henrie Verwey van Verwey Safety Services bespreekt de vijf meest voorkomende in zijn lezing op het Safety Event op 8 mei.

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft…

Gevaarlijke beroepen

Gevaarlijke beroepen

Cijfers van het CBS laten zien dat 97.000 werknemers in 2016 betrokken waren bij een bedrijfsongeval. In totaal overleden 70 mensen aan een bedrijfsongeval in dat jaar. Wat zijn eigenlijk de gevaarlijkste beroepen?

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

23 maart 2018, Eindhoven

Let’s reload technology

Reloading Technology is een omvangrijke expositie in Temporary Art Centre ( TAC) die de betekenis en...

26 maart 2018, Gent (Be)

Vision Expert Day

Tijdens de Vision Expert Day praten internationale experts de bezoeker bij over visiontechnologie en...

Meer agendapunten »