EO

Werkt brein-computer interface bij gewichtloosheid?

22 november 2017 om 00:13 uur - Nijmegen

Teamleden Daniëlle Tump (links) en Rebecca Mourits trainen hun proefpersonen in aanloop naar de BCI-experimenten in de paraboolvluchten.

Een computer aansturen met je hersenen, dat is mogelijk op aarde. Maar kan dat ook in de ruimte? Vier masterstudenten van de Radboud Universiteit en twee andere Nederlandse universiteiten gaan hersenexperimenten doen tijdens drie paraboolvluchten (waarbij gewichtloosheid wordt gecreëerd) in Bordeaux. Hiermee testen zij als een van de eersten een brain-computer interface in een gewichtloze situatie.


De experimenten zijn onderdeel van het ‘Fly your Thesis' project van de European Space Agency (ESA). Elk jaar stelt de ESA een aantal paraboolvluchten ter beschikking aan een kleine selectie Europese studententeams om wetenschappelijke experimenten te doen in gewichtloze toestand.


‘Team Brainfly' is een van de twee Nederlandse teams en bestaat uit masterstudenten cognitieve neurowetenschappen Daniëlle Tump (Radboud Universiteit), Evelien Lageweg (Universiteit Leiden) Anouck Schippers (Universiteit Utrecht) en Rebecca Mourits (Universiteit Leiden). Jason Farquhar, onderzoeker van het Donders Instituut en specialist op het gebied van brain-computer interfaces (BCI), begeleidt de studenten.

 

Werken zonder handen: slim voor astronauten

Met een BCI kun je met je hersenactiviteit een computer aansturen. Met een EEG-kap worden je hersensignalen gemeten en omgezet naar acties op het computerscherm. Team Brainfly heeft een spelletje ontwikkeld waarbij op aliens moet worden geschoten. Door te denken aan beweging in je linker- of rechterhand, beweeg je in het spel naar links of naar rechts. De studenten van Team Brainfly gaan met dit spel als een van de eersten de werking van een BCI uitproberen in gewichtloosheid.

spel

Screenshot van het spel dat de proefpersonen spelen met hun hersenactiviteit.


"Als blijkt dat dit net zo goed werkt als op aarde, dan heeft dat nuttige toepassingen in de ruimtevaart", aldus Farquhar. "Astronauten zijn vaak beperkt in hun bewegingen door bijvoorbeeld dikke handschoenen en kleine ruimtes waarin ze moeten werken. Apparaten aansturen met je hersenactiviteit door middel van een BCI zou het werk van astronauten een stuk veiliger kunnen maken."

 

Vliegen voor de wetenschap

In december gaan de vier studenten met hun proefpersonen naar Bordeaux in Frankrijk. Vanuit de basis worden dan drie paraboolvluchten gemaakt, uitgevoerd door Novespace, om de situatie in de ruimte na te bootsen. De teamleden gaan zelf ook mee de lucht in. "Niemand van ons heeft eerder een paraboolvlucht gedaan. Het is spannend, maar we hebben er veel zin in", zegt Danielle Tump.

 

De onderzoeksdata die uit deze unieke experimenten komen, gebruiken de studenten voor hun afstudeerscripties. Zij gaan bijvoorbeeld ook onderzoeken wat het effect is van gewichtloosheid op motorische bewegingen en hoe het hersensignaal verandert in gewichtloze toestand. Tump: "We hopen heel erg dat de experimenten gaan werken en dat we de data uiteindelijk kunnen gebruiken voor een wetenschappelijke publicatie".

 

Op 5, 6 en 7 december vinden de vluchten plaats op het vliegveld van Bordeaux, Frankrijk.

 

Gerelateerd nieuws

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

Met het project Hydrova stimuleert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) toepassing van brandstofcelsystemen. “Door samen te werken met bedrijven in de regio kunnen we grote stappen zetten.”

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

Groningse onderzoekers maken spingolftransistor

Groningse onderzoekers maken spingolftransistor

Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er in geslaagd een stroom van spingolven die door een magneet lopen te veranderen met een elektrische stroom. Dit is een grote stap in de ontwikkeling van een vorm…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

23 maart 2018, Eindhoven

Let’s reload technology

Reloading Technology is een omvangrijke expositie in Temporary Art Centre ( TAC) die de betekenis en...

26 maart 2018, Gent (Be)

Vision Expert Day

Tijdens de Vision Expert Day praten internationale experts de bezoeker bij over visiontechnologie en...

Meer agendapunten »