EO

Eerste lichting cursisten geslaagd voor opleiding Gereedschapmaker bij Mikrocentrum en Teclab

14 november 2017 om 10:43 uur -

Verleden jaar, op 3 november 2016, begonnen 17 cursisten van 10 high tech bedrijven aan de nieuwe opleiding Gereedschapmaker; een gezamenlijk initiatief van Mikrocentrum en Teclab. Het doel: het opleiden van een nieuwe generatie stempel- en matrijzenmakers, om zo het tekort aan deze specialisten te verkleinen. Op 9 november jl was het eindelijk zover: de certificaatuitreiking.

Met in totaal 40 bijeenkomsten leerden de gereedschapmakers in spe het afgelopen jaar alle aspecten van het stempel- en/of matrijzen maken. Onderwerpen als tekeninglezen, vorm- en plaatstoleranties, vonkerosie, kunststof- en matrijstechnologie, slijpen en meettechniek kwamen uitvoerig aan bod, zowel tijdens bedrijfsexcursies, lessen als in de opdrachten.

 

Certificaatuitreiking bij Teclab

De cursisten, werkzaam bij Buja Metaal, Eurotechniek, Gebrema, Keytec, IGSGeboJagema, Matrex, MSG, VDL Gereedschapmakerij, VDL Kunststoffen en VDL Metaal, ontvingen op 9 november tijdens een speciale bijeenkomst bij Teclab in het Summa College aan de Frederiklaan te Eindhoven hun certificaat Gereedschapmaker. 6 cursisten specialiseerden zich tijdens de opleiding ook nog in de spuitgiettechnologie. Zij ontvingen tijdens de uitreiking ook het landelijk en NRK-erkend diploma Spuitgieten 1.
 

Beoordeling door de cursisten zeer positief

Tijdens de certificaatuitreiking presenteerde Hans van Brussel, directeur bij Teclab de beoordeling van de cursisten. Hieruit bleek dat de cursisten de opleiding als zeer positief ervaarden: “Voor we deze opleiding volgden leerden we alles intern; er was geen echte vakopleiding. Gereedschapmaken is een vak waarbij je specifieke kennis nodig hebt van bepaalde onderdelen. Dit kwam in de opleiding naar voren: bij elk subonderdeel kregen we les van iemand uit de praktijk. Ook zagen we hoe het er bij anderen aan toe gaat tijdens excursies. We hebben de opleiding als zeer positief ervaren en geven deze een 8,” aldus cursisten Tom (VDL Kunststoffen), Lennard (VDL Kunststoffen), Michel (Matrex) en Ramon (Gebrema) die zich tijdens de opleiding specialiseerden in matrijzen maken. “We merken dat we nu bepaalde dingen in ons werk beter kunnen beredeneren: waarom gebeurt iets en hoe lossen we dat het beste op? Vroeger ging dat vaak op gevoel. Nu denken we beter na voor we iets gaan doen. Het proces wordt nu van begin tot einde doordacht. De cursus geeft een compleet beeld van het gehele spuitgietproces: van begin tot het einde, van ontluchting van de matrijs tot hoe bepaalde materialen zich gedragen. Het is een doel- en vakgerichte cursus en voor 100% toe te passen in de praktijk. Je leert in een korte tijd heel veel en dat is heel belangrijk. Vooral omdat het vak Gereedschapmaker bij veel jongeren niet bekend is.”
Marijn en Michael van VDL Gereedschapmaker specialiseerden zich tijdens de opleiding als stempelmaker. Beiden werken ze al een tijd in de gereedschapmakerij. “We vonden dat er veel interessante dingen in de opleiding naar voren kwamen. Bovendien herkenden we een aantal dingen al uit de praktijk. We merken dat we nu gemakkelijker dingen beredeneren en bijvoorbeeld storingen op kunnen lossen. Dagelijks zijn we bezig met het onderhoud en we kunnen nu beter voorspellen wat er gaat gebeuren. Al vooraf kunnen we in gedachten de mogelijkheden simuleren.”

 

Over de opleiding Gereedschapmaker

De opleiding Gereedschapmaker is een avondopleiding voor iedereen die op uitvoerende wijze betrokken is bij het produceren, samenbouwen en testen van stempels en matrijzen in een professionele en geautomatiseerde omgeving. De bijeenkomsten (bestaande uit lessen, excursies en opdrachten), worden verzorgd door een team van vakdocenten en gastdocenten uit de praktijk. De opleiding start met een algemeen deel over tekeninglezen en vorm- en plaatstoleranties en splitst zich daarna op in een specifiek deel “stempelmaken” en “matrijzenmaken”. Later komt de groep opnieuw als geheel bij elkaar voor onderdelen als vonkerosie, slijpen en meettechniek. De eerstvolgende startdatum van de cursus is september 2018. Geïnteresseerden kunnen dit kenbaar maken via opleidingen@mikrocentrum.nl  
 

 

Gerelateerd nieuws

Inspectie SZW onderzoekt veiligheid in praktijklokalen

Inspectie SZW onderzoekt veiligheid in praktijklokalen

De Inspectie SZW gaat op scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs controleren op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden in praktijklokalen. Het gaat om lokalen waar leerlingen les krijgen in…

NEN 3140 richt zich op de interactie tussen mens en elektrische installatie

NEN 3140 richt zich op de interactie tussen mens en elektrische installatie

NEN 3140 is een belangrijke norm voor installateurs en (andere) werkgevers, omdat zij er voor moeten zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken. Bijvoorbeeld tijdens het inspecteren van een elektrische installatie.

 Team Fast voorziet bouwplaats van eerste generator op mierenzuur

Bouwplaats krijgt stroom via generator op mierenzuur (video)

Team Fast, een studententeam van de TU Eindhoven, ontwikkelt een generator voor bouwplaatsen die elektriciteit opwekt door middel van duurzaam geproduceerd mierenzuur. Komende twee weken start hiermee een pilotproject…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »