EO

Ook de vloer wordt slim (video)

08 november 2017 om 22:36 uur - Lausanne (Zwitserland)

Technis, een spin-off van de Zwitserse technische universiteit EPFL, heeft een systeem ontwikkeld waarin een ‘connected' vloeroppervlak wordt gecombineerd met kunstmatige intelligentie. Daarmee wordt de afgelegde weg vastgelegd van mensen die bijvoorbeeld door een winkelcentrum of een beurshal lopen. De bedoeling is om de zo verkregen real time data te gebruiken om de veiligheid te verhogen of om het succes van een evenement te meten.


Dank zij de techniek van start-up Technis zijn de vloeren waarop je loopt binnenkort in staat om je pad exact te volgen. De techniek is oorspronkelijk ontwikkeld om connected sportvelden te maken, maar is nu uitgebreid voor gebruik in andere toepassingen als winkelcentra, ziekenhuizen en beursgebouwen. Deze innovatie transformeert de alledaagse vloer in een slim systeem dat data in real time verzamelt en verzendt.

 

"We wilden een systeem maken dat in real time zou kunnen registreren hoeveel mensen een bepaald gebied betreden of verlaten. Ons connected oppervlak is eenvoudig te installeren op elk type synthetische vloerbedekking en levert een data-array voor het herkennen en voospellen van gedrag van bezoekers", Wiktor Bourée, CEO van Technis. De techniek maakt gebruik va zelflerende methoden om steeds krachtigere algoritmes te genereren, die leren van ded data die het systeem verzamelt. De algoritmes kunnen al verschillende manieren van lopen identificeren, evenals objecten met wielen en ze weten bijvoorbeeld ook wanneer iemand valt.

 

"Vloeren zijn nog niet zo lang in beeld als connected object. Wij vinden onze techniek revolutionaire omdat hij niet alleen het aantal personen in een gebouw telt. Het is een echt slim systeem dat detecteert, herkent en analyseert wat er op het vloeroppervlak gebeurt", zegt Bourée.

Het systeem is al in gebruik in verschillende evenementenlocaties in het Franstalige deel van Zwitserland, waaronder  het  SwissTech Convention Center van EPFL - en in Franse woningen. De vloer kan ook worden gecombineerd met andere sensoren om nog meer data te verzamelen en het volgen van de bewegingen van mensen verder te optimaliseren,  

 

Technis heeft al meer dan 10 innovatieprijzen gewonnen en heeft ook al twee investeringsronden achter de rug, die nodig waren om de eerste producten op de markt te brengen en om verder uit te breiden. Sinds dit jaar  krijgt het bedrijf ook financiële ondersteuning van de Zwitserse Foundation for Technological Innovation (FIT).

 

 

Gerelateerd nieuws

Micromechanicus Nima Tolou wint Prins Friso Ingenieursprijs

Ingenieursprijs voor micromechanicus Nima Tolou (video)

Nima Tolou (35), universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs uit handen van juryvoorzitter Micaela dos Ramos,…

XPrize-wedstrijd voor ontwikkeling levensechte avatars

XPrize-wedstrijd voor ontwikkeling levensechte avatars

De bedrijven XPrize en Ana hebben een internationale, vierjarige competitie voor de ontwikkeling van levensechte avatars in het leven geroepen. Met de Ana Avatar XPrize is een bedrag van 10 miljoen dollar gemoeid.

Risicobeoordeling van een machine; wat zijn de misverstanden?

Risicobeoordeling van een machine; wat zijn de misverstanden?

Welke fouten en misverstanden zijn er op het gebied van de risicobeoordeling van machines? Henrie Verwey van Verwey Safety Services bespreekt de vijf meest voorkomende in zijn lezing op het Safety Event op 8 mei.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

Meer agendapunten »