Wat zijn de beste nieuwe Dutch Designs?

De Dutch Design Week is afgelopen weekend weer losgebarsten – en dat betekent dat ook de verkiezing van de Dutch Design Awards aanstaande is. Komende zaterdag worden de winnaars bekend gemaakt. Nu kun je dus nog stemmen.

De genomineerde ontwerpers hebben allemaal de intentie en potentie om vorm te geven aan de toekomst. Daarbij valt het de selectiecommissie op dat Nederlandse ontwerpers zich kenmerken door maatschappelijk engagement en de bekwaamheid om oplossingen te bieden voor complexe problemen. Bovendien onderscheiden alle genomineerde projecten zich door lef. "Het lef om initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te nemen, op lange termijn te durven denken en de moed om voor maatschappelijke relevantie te kiezen."

Onze favorieten:

Supercleane platenspeler

Wheel kan 12” vinyl platen op 33⅓ én 45 toeren afspelen. Dat lijkt niet bijzonder voor een platenspeler. Wheel is dat wel, want letterlijk alles dat nodig is om een plaat te spelen, is in het draaiplateau zelf ingebouwd: toonarm, aandrijving en versterkers. Alle functies worden bestuurd door de stick in het midden; de plaat wordt aan de onderkant afgespeeld. Geen knoppen, geen display, geen afstandsbediening, niet ‘smart’. Eén aan/uit lampje.Deze compacte mechanische machine heeft in februari 2017 succesvol crowdfunding opgehaald via Kickstarter. Wheel komt begin 2018 op de markt.

Radio Garden

Het online platform Radio Garden introduceert het nieuwe online live radio luisteren ofwel streamen. Door een 3D vormgegeven wereldbol te draaien, scroll je door zo’n 12.000 stations in meer dan 7.000 steden. In een tijd waarin mensen doorgaans sterk op hun eigen omgeving gericht zijn, toont dit project dat radio geen grenzen heeft en de wereld kan verenigen. Bij het ontwerp van Radio Garden was het uitgangspunt dat alles weggelaten kan worden. De tenslotte overgebleven elementen zijn rauw en groot in de interface geplaatst. Die interface focust op de onzichtbare esthetiek van interactie. Wanneer je inzoomt, kom je precies uit op de stad die je beluistert en wanneer je op een druk gebied klikt, kom je bij de grootste stad uit. Terwijl je van stad naar stad beweegt, zie je hoe de lokale tijd verspringt. Alle honderden kleine ontwerpbeslissingen tezamen resulteren in een vloeiende ervaring van het platform, die voor jong en oud te begrijpen is.

Richtlijnen voor mens en robot

Wat wordt de rol van robots en artificiële intelligentie (AI) in onze werkomgeving, en welke invloed heeft dat op ons werk? De installatie Guidelines for the human factor verandert het gesprek over de toekomst van werken en laat je op een andere manier nadenken over wat dat eigenlijk inhoudt. De installatie maakt het namelijk mogelijk een samenwerking met AI te ervaren. Het project bestaat uit vier stoelen rond een tafel. Daaraan kunnen twee mensen plaatsnemen en zijn twee stoelen bezet door AI. Deze kunstmatige intelligentie wordt gespreksleider door – in reactie op wat de menselijke deelnemers zeggen – instructies te geven, vragen te stellen, en gerelateerde internetcontent te vertonen op twee schermen in de stoelleuningen. Vervolgens projecteert de AI een hologram op de tafel, die het gesprek in een 3D-beeld samenvat, waarna een 3D-printer (robot) het uitprint, zodat een fysiek object ontstaat. Me You And The Robot ontwerpt hiermee een nieuwe productieomgeving én de installatie voedt de discussie over hoe mensen met AI en robots samen kunnen werken.

Licht van planten

Living Light is een sfeerlamp die zijn elektriciteit haalt uit het fotosyntheseproces van de plant. Ermi van Oers en haar team hebben ‘Plant Microbial Fuel Cells’ verwerkt in een designproduct, zodat deze technologie de weg naar de consument kan vinden. Hoe beter de gebruiker voor de plant zorgt, hoe meer energie er terugkomt. De aan-uitknop is in dit geval ook geen schakelaar, maar een liefdevolle aanraking met de plant. Living Light verandert kunstmatig licht letterlijk in ‘levend’ licht. Dat is een grote stap voorwaarts op weg naar een toekomst waarin planten in toenemende mate belangrijk worden voor onze energievoorziening.

livingFoto: Ermi van Oers

Interactief door de tunnel

De Willem II-passage verbindt als nieuwe publieke ruimte de binnenstad van Tilburg met het transformatiegebied De Spoorzone. CIVIC architects en Bright maakten een ontwerp waarin architectuur, openbare ruimte, erfgoed en verkeersruimte werden verenigd. De Willem II-passage is een belangrijke openbare verbinding onder de spoorlijn die dwars door een voormalige NS-werkplaatscomplex loopt. De route ligt in het verlengde van de Willem II-straat en vormt een uitnodigende poort naar de tot voor kort verborgen stad ten noorden van het spoor. De aanzuigende werking en het gebruik van de passage voor culturele evenementen werkt als katalysator voor de ontwikkeling van de Spoorzone. De Willem II-passage is dynamisch verlicht en sociaal veilig. Met Van Tetterode Glass Studio en Philips Lighting werd een robuuste glazen baksteengevel met toch een verfijnde uitstraling ontwikkeld. In de wand zijn zo’n dertigduizend leds geïntegreerd. LUSTlab ontwierp hiervoor een uniek algoritme dat de ledverlichting op pixelniveau aanstuurt.: lichtkleur en intensiteit reageren op het tijdstip van de dag, de weersomstandigheden en de beweging van passanten.

Doe-het-zelf operatierobot 

Frank Kolkman is een kritische ontwerper en een speculatief onderzoeker, die geïnteresseerd is in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën. Zijn werk is experimenteel, deconstructivistisch en systemisch van aard. Kolkman ontregelt met uitdagende prototypes, interactieve installaties en scenario’s die betrekking hebben op hedendaagse thema’s als technologische toegang en eigendom. Dat is het gemeenschappelijke kenmerk van zijn projecten Open Surgery (een doe-het-zelf operatie robot), Designs for Flies (een kit zodat patiënten zelf medicijnen voor zeldzame ziektes kunnen ontwikkelen), Black Gold (over het in standhouden van bedreigde diersoorten) en Outrospectre (over het omgaan met en ervaren van de dood met behulp van technologie).

D

De complete lijst met genomineerden is hier te vinden