EO

e-Vliegen kost maar 2 euro per uur

18 oktober 2017 om 15:00 uur

Nederland heeft zijn eerste e-vliegtuig mogen begroeten. De Pipistrel Alpha Electro streek afgelopen weekend neer op het Military Hitech-News Event 'Science for Humanity' bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het is eigendom van Vliegschool Hilversum, dat er trainingsvluchten mee gaat uitvoeren.


En training is waar de Pipistrel Alpha Electro speciaal op is gebouwd. Het ultralichte vliegtuigje heeft twee accu's van 21 kWh (60 kilogram per stuk), waar het anderhalf uur mee kan vliegen. Dat is genoeg voor een typische lesvlucht van een uur, plus flinke reserve. Bij de bouw is speciale aandacht besteed aan het stijg- en landingsgedrag: het vliegtuig heeft genoeg aan een klein vliegveldje met een extreem korte landingsbaan.

 

Milieuvoordelen?

CEO Ivo Boscarol van Pipistrel: "Hiermee hopen wij de vliegvelden dichter naar de mensen te brengen. Zo bespaar je niet alleen energie door zuinig te vliegen, maar ook nog door minder kilometers te rijden op weg naar de startbaan." De vraag is natuurlijk wel of niet meer mensen gaan vliegen als het goedkoper en zuiniger wordt, wat deze milieuvoordelen weer teniet zou doen.


De nieuwste Pipistrel-telg kost 160.000 euro in aanschaf. Dat is even veel als een ‘gewoon' vliegtuig van vergelijkbaar kaliber. Het is echter veel goedkoper in gebruik: terwijl een vlucht van een uur gemiddeld 25 euro aan brandstof kost, is de Alpha Electro klaar met twee euro aan elektriciteit.

 

Grote e-vliegtuigen

Siemens is verantwoordelijk voor de voortstuwing van het apparaat. Het bedrijf investeert hierin omdat het verwacht dat ook grote vliegtuigen op termijn elektrisch zullen vliegen.

 

Reacties (1)

Dit lijkt me een rekenvoutje, 42kWh aan accus opladen voor 23 cent/kWh kost 9,66 Euro, dat is dus 6,44 Euro per uur.
Albert van Duin, 19 oktober 2017 08:19
 

Gerelateerd nieuws

Virtual Reality training voor heftruckchauffeurs

Virtual Reality training voor heftruckchauffeurs

Het prototype van een Virtual Reality (VR) heftrucktraining van Fraunhofer IML komt in aangepaste vorm naar Nederland. DB Schenker (dienstverlener in wereldwijde logistiek) in Tilburg gaat hier deze zomer mee aan de slag…

Kas zonder gas

Kas zonder gas

Tuinbouw onder glas verbruikt veel fossiele energie. Met de spiksplinternieuwe kas All Electric in Bleiswijk wil de Wageningse universiteit (WUR) laten zien dat het ook anders kan.

NLR 100  jaar: mijlpalen 1919 - 2019

NLR 100 jaar: Koninklijk en mijlpalen 1919 - 2019

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR bestaat 100 jaar en heeft daarom het Koninklijk predicaat gekregen van Koning Willem Alexander. Ook viert het centrum zijn jubileum met allerlei activiteiten. Onder meer is…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »