EO

Roll, sway, twist & fly: het filmhuis wordt 4D (video)

16 oktober 2017 om 14:44 uur

Zuid-Korea, Amerika en Parijs hebben het al lang, maar nu bereikt de nieuwste filmsensatie ook ons kikkerlandje. De wind in je haren, de geur van gras in je neus en een stoel die meebeweegt met de beelden op het doek: 4D is 'hot & happening'.


Vorige week donderdag opende in Amsterdam het ‘This is Holland Paviljoen': een 4D belevingscentrum waardoor je eigenlijk nooit de stad meer uit hoeft. De crew van De Nieuwe Wildernis besteedde twee jaar aan het schieten van de mooiste beelden van Nederland. Vliegend boven stad en land hebben zij een uniek portret samengesteld.


De beelden worden 3D getoond op een bol scherm, terwijl de bezoeker, zittend in een soort kermisattractie, het gevoel krijgt dat hij zelf degene is die over de heide scheert. Windturbines, mistmachines en geursimulatoren doen de rest. De filmbeleving is completer dan ooit.

 

Ook in de bioscoop

Pathé heeft laten weten nog voor december twee 4D-zalen te willen openen in Nederland, namelijk in Amsterdam (De Munt) en Rotterdam (De Kuip). De stoelen daar zullen niet vliegen, maar ze bewegen wel omhoog en omlaag, van links naar rechts en naar voren of achteren. Volgens de bioscoopexploitant geeft dit de bezoeker het gevoel te vliegen of te duiken.

 

Twintig extra belevingselementen

Pathé heeft al ervaring opgedaan met 4D: zijn Parijse zalen zijn ingericht door het Zuid-Koreaanse CJ 4D Plex, dat al tientallen 4D-cinema's heeft. Hun 4DX-technologie voegt 20 elementen toe aan films waaronder de kriebelaar:

 

This is Holland dient overigens als blauwdruk voor een reeks van vergelijkbare attracties, die zullen verrijzen in een aantal Europese wereldsteden.

 

Gerelateerd nieuws

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

Elektrisch vliegtuig met Siemens technologie neergestort in Hongarije

Elektrisch vliegtuig met Siemens technologie neergestort in Hongarije

Een deels elektrisch aangedreven vliegtuig dat door Siemens in samenwerking met Airbus, de Hongaarse vliegtuigbouwer Magnus Aircraft en andere partners is ontwikkeld is verongelukt in Hongarije. Bij de crash kwamen twee…

Enorme 3D-printer verwerkt alle soorten afval

Enorme 3D-printer verwerkt allerlei soorten afval

De Genkse startup Colossus (Be) heeft een 3D-printer laten bouwen waar objecten tot drie meter hoog kunnen worden geprint van allerhande korrels, gemaakt van afval. Naar verluidt is het een van de drie grootste 3D…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »