EO

Knipperen met oleds op roestvast staal

02 oktober 2017 om 08:32 uur

Fraunhofer-(FEP en Nippon Steel & Sumikin Materials Co., Ltd. hebben een OLED op flinterdun roestvast staal ontwikkeld.

De achterlichten van auto’s en interactieve gevelbekleding. Dat zien de uitvinders van de nieuwe oleds op flinterdun roestvast staal voor zich als eerste toepassingsmogelijkheid. Binnen drie jaar moeten deze innovatieve lichtbronnen al beschikbaar zijn.


Sinds enkele jaren worden roestvast stalen folies gebruikt voor dunnefilm fotovoltaïsche systemen en batterijen.Nu hebben Nippon Steel & Sumikin Materials en het Fraunhofer-Institut für Organische Elektronik, Elektronenstrahl- und Plasmatechnik (FEP) een oled op flinterdun roestvast staal (RVS) ontwikkeld. Dit opent de weg voor RVS naar elektronische componenten.


RVS beschikt over goede eigenschappen als drager voor organische lichtdiodes (oleds). De goede thermische geleidbaarheid maakt homogene lichtvlakken mogelijk met een groot oppervlak, goede thermische geleiding en gebruik met stroomdichtheden > 10 mA/cm2. Ook heeft RVS een uitstekende barrièrewerking tegen omgevingsinvloeden als zuurstof en vocht. In combinatie met de goede vlakheid  ontstaat een duurzame oled met zeer homogeen licht.

 

Lange weg

De Japanse onderneming voorziet wellicht al over drie jaar op toepassing van oleds op roestvast staal als knipper- of achterlicht op auto's, als gevelbekleding of in displays. Maar voor het zover is, is nog wel een lange weg te gaan. Na de kostbare ontwikkeling van de roestvast staal folie moet deze nu geschikt worden gemaakt voor industriële productie.


Fraunhofer FEP beschikt over een rol-op-rol procesinstallatie voor de productie van oled op flexibele materialen en over een reproduceerbaar oled-proces. Deze combinatie maakt de optimalisering van de roestvast staal folie met een polymere gladmaaklaag mogelijk.


Behalve de procesinstallatie beschikt het instituut over een omvangrijk handling-kennis voor de gevoelige substraten. Opdat het roestvast staal voor de nanometers dunne organische lagen geschikt is, werd een gladmaaklaag die geschikt is voor het rol-op-rol proces en gemakkelijk te integreren is.
Bij de samenwerking tussen Fraunhofer FEP en Nippon Steel & Sumikin Materials was ook belangrijk kwaliteitsnormen voor de toekomstige oled-productie op te stellen. In het bijzonder werden de oppervlakte-eigenschappen van het substraat gedefinieerd en in de samenwerking continu verbeterd.

 

Gerelateerd nieuws

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Producenten in de technologische industrie verwachten dat de vertraging van de economische groei verder door zal zetten. Ondernemers zijn opvallend pessimistisch over de verwachte economische ontwikkelingen, zo blijkt…

Gefrustreerde ionen geven vast elektrolyt enorm geleidingsvermogen

'Gefrustreerde ionen' geven enorm geleidingsvermogen aan 'nieuwe klasse vast elektrolyt'

Er is een potentiële doorbraak gevonden voor batterijen met vast elektrolyt. Het gaat om een kristallijn materiaal met opmerkelijk hoog ionengeleidingsvermogen.

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa krijgen hun stroom van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »