EO

Knipperen met oleds op roestvast staal

02 oktober 2017 om 08:32 uur

De achterlichten van auto’s en interactieve gevelbekleding. Dat zien de uitvinders van de nieuwe oleds op flinterdun roestvast staal voor zich als eerste toepassingsmogelijkheid. Binnen drie jaar moeten deze innovatieve lichtbronnen al beschikbaar zijn.


Sinds enkele jaren worden roestvast stalen folies gebruikt voor dunnefilm fotovoltaïsche systemen en batterijen.Nu hebben Nippon Steel & Sumikin Materials en het Fraunhofer-Institut für Organische Elektronik, Elektronenstrahl- und Plasmatechnik (FEP) een oled op flinterdun roestvast staal (RVS) ontwikkeld. Dit opent de weg voor RVS naar elektronische componenten.


RVS beschikt over goede eigenschappen als drager voor organische lichtdiodes (oleds). De goede thermische geleidbaarheid maakt homogene lichtvlakken mogelijk met een groot oppervlak, goede thermische geleiding en gebruik met stroomdichtheden > 10 mA/cm2. Ook heeft RVS een uitstekende barrièrewerking tegen omgevingsinvloeden als zuurstof en vocht. In combinatie met de goede vlakheid  ontstaat een duurzame oled met zeer homogeen licht.

 

Lange weg

De Japanse onderneming voorziet wellicht al over drie jaar op toepassing van oleds op roestvast staal als knipper- of achterlicht op auto's, als gevelbekleding of in displays. Maar voor het zover is, is nog wel een lange weg te gaan. Na de kostbare ontwikkeling van de roestvast staal folie moet deze nu geschikt worden gemaakt voor industriële productie.


Fraunhofer FEP beschikt over een rol-op-rol procesinstallatie voor de productie van oled op flexibele materialen en over een reproduceerbaar oled-proces. Deze combinatie maakt de optimalisering van de roestvast staal folie met een polymere gladmaaklaag mogelijk.


Behalve de procesinstallatie beschikt het instituut over een omvangrijk handling-kennis voor de gevoelige substraten. Opdat het roestvast staal voor de nanometers dunne organische lagen geschikt is, werd een gladmaaklaag die geschikt is voor het rol-op-rol proces en gemakkelijk te integreren is.
Bij de samenwerking tussen Fraunhofer FEP en Nippon Steel & Sumikin Materials was ook belangrijk kwaliteitsnormen voor de toekomstige oled-productie op te stellen. In het bijzonder werden de oppervlakte-eigenschappen van het substraat gedefinieerd en in de samenwerking continu verbeterd.

 

Gerelateerd nieuws

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Op een dag kunnen 'microbiële cyborgs' worden gebruikt in brandstofcellen, biosensoren of bioreactoren. Wetenschappers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hebben een programmeerbaar, biohybride…

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

“Ondanks de uitdagingen waar het Nederlandse bedrijfsleven op de korte termijn mee geconfronteerd wordt, zijn de kansen in het veld van vermogenselektronica groot en talrijk.” Deze kansen en mogelijkheden zal…

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

De Jheronimus Academy of Data Science (Jads) zal de komende vier jaar met een consortium van academische en industriële partners werken aan de ontwikkeling van een Artificial Intelligence (AI)-toolkit, bestaande uit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »