Knipperen met oleds op roestvast staal

De achterlichten van auto’s en interactieve gevelbekleding. Dat zien de uitvinders van de nieuwe oleds op flinterdun roestvast staal voor zich als eerste toepassingsmogelijkheid. Binnen drie jaar moeten deze innovatieve lichtbronnen al beschikbaar zijn.

Sinds enkele jaren worden roestvast stalen folies gebruikt voor dunnefilm fotovoltaïsche systemen en batterijen.Nu hebben Nippon Steel & Sumikin Materials en het Fraunhofer-Institut für Organische Elektronik, Elektronenstrahl- und Plasmatechnik (FEP) een oled op flinterdun roestvast staal (RVS) ontwikkeld. Dit opent de weg voor RVS naar elektronische componenten.

RVS beschikt over goede eigenschappen als drager voor organische lichtdiodes (oleds). De goede thermische geleidbaarheid maakt homogene lichtvlakken mogelijk met een groot oppervlak, goede thermische geleiding en gebruik met stroomdichtheden > 10 mA/cm2. Ook heeft RVS een uitstekende barrièrewerking tegen omgevingsinvloeden als zuurstof en vocht. In combinatie met de goede vlakheid  ontstaat een duurzame oled met zeer homogeen licht.

Lange weg

De Japanse onderneming voorziet wellicht al over drie jaar op toepassing van oleds op roestvast staal als knipper- of achterlicht op auto’s, als gevelbekleding of in displays. Maar voor het zover is, is nog wel een lange weg te gaan. Na de kostbare ontwikkeling van de roestvast staal folie moet deze nu geschikt worden gemaakt voor industriële productie.

Fraunhofer FEP beschikt over een rol-op-rol procesinstallatie voor de productie van oled op flexibele materialen en over een reproduceerbaar oled-proces. Deze combinatie maakt de optimalisering van de roestvast staal folie met een polymere gladmaaklaag mogelijk.

Behalve de procesinstallatie beschikt het instituut over een omvangrijk handling-kennis voor de gevoelige substraten. Opdat het roestvast staal voor de nanometers dunne organische lagen geschikt is, werd een gladmaaklaag die geschikt is voor het rol-op-rol proces en gemakkelijk te integreren is.
Bij de samenwerking tussen Fraunhofer FEP en Nippon Steel & Sumikin Materials was ook belangrijk kwaliteitsnormen voor de toekomstige oled-productie op te stellen. In het bijzonder werden de oppervlakte-eigenschappen van het substraat gedefinieerd en in de samenwerking continu verbeterd.