EO

“Spatel nodig, chef?”

25 september 2017 om 14:25 uur

Hoe kun je het dagelijks leven van oudere hulpbehoevende personen duurzaam vergemakkelijken met behulp van robots? Die vraag staat centraal in Aurora, een project dat strategieën zoekt voor een geraffineerd samenspel tussen mens en robot.


De Aurora-robot van de toekomst moet bijvoorbeeld in staat zijn de mens te ondersteunen bij het koken. Hij moet kunnen herkennen welke stap zal volgen en de mens dan het juiste keukengerei aanreiken. Behalve fysieke ondersteuning zijn daarvoor ook cognitieve vaardigheden en sociale interactie voor de omgang in het dagelijks leven noodzakelijk.


De wetenschappers in Aurora willen eraan bijdragen dat zorgbehoevende personen zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen leven. Anderzijds willen ze het personeel in zorginstellingen ontlasten.


De bijzondere uitdaging is om de gebruikte robots zodanig verder te ontwikkelen dat ze - buiten hun klassieke eigenschappen als kracht, nauwkeurigheid en snelheid - in staat zijn intelligent te handelen, zich aan te passen aan hun menselijke tegenpool en fijnbesnaard te reageren.

 

Twee testomgevingen

Omdat het onderzoek zich zowel richt op de huiselijke omgeving als zorginstellingen, worden de assistentiefuncties zowel getest in een ‘Smart Home' als in een verpleeghotel.


Aurora staat onder penvoerderschap het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan het Karlsruher Institut für Informatik (KIT). Het FZI werkt in het door het Bundesministerium für Bildung und Forschung gesubsidieerde project samen met Charité Berlin, Unity Robotics en Myestro Interactive. De looptijd van het project is vastgesteld op drie jaar.

 

Gerelateerd nieuws

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

Kwantiteit geen substituut voor kwaliteit bij fotonische kwantumcomputers

Kwantiteit geen substituut voor kwaliteit bij fotonische kwantumcomputers

Wereldwijd is een race gaande om als eerste de kracht van kwantumcomputers aan te tonen door er een wiskundig probleem mee door te rekenen. Het probleem moet zo worden gekozen dat het makkelijk is voor de kwantumcomputer…

Nederlandse antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Bijzondere NL antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Volgende week wordt een Nederlandse radioantenne op een Chinese satelliet gelanceerd naar de achterkant van de maan. Het gaat om een radioantenne die speciaal is gemaakt om de zwakke radiosignalen uit het heel vroege…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »