EO

Bomen ‘bespelen’ de synthesizer (video)

25 september 2017 om 14:35 uur

Als je een boom voorziet van sensoren, kun je de sapstroom meten, het dag- of seizoensritme, het vochtgehalte en de fotosynthese. Dat heeft kunstenaar Bert Barten omgezet in geluid. Onlangs vond een eerste concert plaats, van een ceder in Bergeijk. Daarbij bleek dat bomen een kennelijke voorkeur hebben voor minimal music.


Voor het concert plaatste Barten allerlei sensoren op de ceder. Die registeren elektrische impulsen die veroorzaakt worden door de fysiologische processen in de boom en zijn verbonden met een synthesizer waar de impulsen worden omgezet in muziek. Barten: "De impulsen komen van de boom, wij bepalen met de synthesizer het geluid. De boom is de componist, wij zijn de arrangeur."


Barten heeft ook een boom een groeiseizoen lang gemonitord, van april tot november. Die opnames zijn gecomprimeerd, zodat er een muziekstuk van anderhalf uur ontstond.


Frank Sterck van de universiteit in Wageningen hielp Barten op weg. "Als we straks opnames en muziek hebben van een grotere hoeveelheid bomen, op verschillende groeiplaatsen, in verschillende klimaatgebieden, en met verschillen in leeftijd en vitaliteit, kan het wetenschappelijk interessant kan worden. Misschien leren we met deze nieuwe samenwerking tussen wetenschappers, technici en kunstenaars om op een andere manier naar het fysiologisch functioneren van bomen en bossen te kijken."

 

Het concert

Beluister het concert ‘Talking Trees' hieronder. Hetbegint op ca. 3.30 min, na het interview met Bert Barten. Bij dit concert speelt de ceder waar de sensoren aan bevestigd zijn live. Daarnaast heeft Barten van diverse bomen verspreid over Europa het geluid opgenomen dat ook wordt afgespeeld.

 

Reacties (2)

Wat een onzinnige manier om geld weg te smijten.
EB, 26 september 2017 15:11
Geweldig om te zien hoe biologie, technologie en de Muze samenwerken en tot een boeiende performance te komen.

Nieuw is het niet. Ere wie ere toekomt: Paul Godschalk, theater elektronicus, plakte in 1984 al elektroden aan zijn kamerplanten en verbond die met synthesizers om ze een concert te laten geven. Beeldend kunstenaar Pjotr van Mook plakte in diezelfde tijd muzikanten vol met elektroden en stuurde met hun hartslag, ademhaling en spierspanningen, een verzameling Moog synthesizers aan.
Pjotr, 26 september 2017 10:33
 

Gerelateerd nieuws

De A340 ‘Flight Lab BLADE‘ (beeld: NLR)

Eerste vliegtuig met laminaire vleugel gepresenteerd

Het eerste demonstratievliegtuig ter wereld met een laminaire vleugel is onlangs gepresenteerd tijdens de ILA luchtvaartshow in het Duitse Berlijn. Het gaat om de A340 ‘Flight Lab BLADE’, die is voorzien van een…

Bescherming defensiepersoneel tegen chroom-6 was onvoldoende

Bescherming defensiepersoneel tegen chroom-6 was onvoldoende

In de periode 1984-2006 zijn medewerkers van Defensie tijdens onderhoudswerkzaamheden blootgesteld aan chroom-6. Dit gebeurde op vijf POMS-locaties (Prepositioned Organizational Materiel Storage) met NAVO-materieel. Het…

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Seabubbles is een draagvleugelbootboot die gebruik maakt van vliegtuigtechnologie om stabiel te blijven. Bedoeling is om watertaxi’s te creëren die even stabiel en snel zijn als auto’s.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »