EO

Robo-taxi’s het auto-verdienmodel van de toekomst?

19 september 2017 om 09:54 uur

In de aanloop naar de IAA onthulde Smart CEO Annette Winkler in Stuttgart hun visie op een toekomst zoals die misschien al binnen tien jaar werkelijkheid kan worden.

Mercedes en Bosch werken aan een ‘robo-taxi’ project dat al over een jaar of drie werkelijkheid moet zijn. In de museumgarage van het automerk rijden al testauto’s die zichzelf kunnen parkeren en met een druk op een virtuele knop op je smartphone zelf naar de uitgang komen rijden.


In de aanloop naar de IAA onthulde Smart CEO Annette Winkler in Stuttgart hun visie op een toekomst zoals die misschien al binnen tien jaar werkelijkheid kan worden. Het autodeel concept Car2Go van Smart evolueert snel, zo vertelt ze daar. Elke anderhalve seconde rijdt er een klant weg met één van de 14 duizend auto's. Het aantal gebruikers steeg in een jaar met bijna de helft en zal snel de drie miljoen passeren.

 

"We werken naar de volgende logische stap: zelfrijdende elektrische deelauto's die dus naar je toekomen. Met de Smart EQ laten we zien hoe dat er ongeveer uit zou kunnen zien. Een geheel zelfrijdende Smart voor één of twee personen - de tweede persoon komt erbij als de eerste gebruiker dat goed vindt - die je dus oppikt en weer afzet. Een zwerm van zulke auto's zou zoveel mogelijk continu moeten worden gebruikt en alleen even stoppen om inductief te worden bijgeladen."


Innovatie manager bij Daimler Frank Ruff onderstreept dat het in potentie steden zal veranderen. En het leven van de mensen daarin.

 

"Zelfrijdende deelauto's betekenen weer een grote volgende stap, waarbij aanbieders - noem het providers, zoals bij mobiele telefonie - zullen gaan samenwerken met die stad. Misschien wel in opdracht van de stad, want de eisen in Amsterdam verschillen van die in München of Shanghai. Zeker is dat die stad er anders uit kan gaan zien, want een Smart EQ zou in essentie een parkeerplaatsje vol kunnen vervangen. Dus: meer ruimte voor mensen en minder voor auto's. Een deel van het verkeer zal misschien ook ondergronds gaan."

 

Futurologie? Alle betrokkenen schatten dat het binnen tien tot dertien jaar werkelijkheid kan zijn. Zelfrijdende auto's zijn er al eerder.

 

Zulke vloten zelfrijdende deelauto's lijken een zorglijk verschijnsel voor het verdienmodel van de huidige ‘autowereld', maar Ruff ziet dan ook een ander verdienmodel.

 

"Internationale financiële instanties als Goldman Sachs voorzien dat het gebruik van zulke zelfrijdende vloten tegen die tijd goed zal zijn voor honderden miljoenen dollars. Ze worden zeer intensief gebruikt, zullen snel door nieuwe worden vervangen en ook meer service en bijvoorbeeld reiniging vereisen. Wellicht met mobiele werkplaatsen."

 

Gerelateerd nieuws

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Seabubbles is een draagvleugelbootboot die gebruik maakt van vliegtuigtechnologie om stabiel te blijven. Bedoeling is om watertaxi’s te creëren die even stabiel en snel zijn als auto’s.

Robotindustrie juicht Europese AI-samenwerking toe

Robotindustrie juicht Europese AI-samenwerking toe

EUnited Robotics juicht het voornemen van de Europese Commissie toe om meer aandacht te besteden aan Artificial Intelligence. Volgens de Europese robotisering-associatie is het hard nodig om onze achterstand in te lopen,…

"Investeren in smart factories kan auto-industrie vele miljarden opleveren"

De auto-industrie kan in 5 jaar tijd een productiviteitswinst ter waarde van $160 miljard (ongeveer €130 miljard) realiseren door te investeren in smart factories. Dit blijkt uit het rapport, Automotive Smart Factories…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »