EO

Licht en vocht perfectioneren perovskiet

12 september 2017 om 13:31 uur

Foutjes in de kristalstructuur van perovskiet 'vangen' elektronen en belemmeren de omzetting van fotonen in elektriciteit.

De moleculaire structuur van perovskiet – het nieuwe buzz-materiaal in zonnepaneelland – laat zich verbeteren door zonlicht en vocht. Die ontdekking brengt goedkope, efficiënt te produceren zonnepanelen weer een stap dichterbij.


Zonnecellen van silicium werken goed, maar ze zijn duur om te maken - en vreten in de productie ook energie. Een van de veelbelovende alternatieven is perovskiet. Zonnecellen van dit materiaal zijn goedkoop en energie-efficiënt te produceren. Ze hebben echter één belangrijk nadeel: de moleculaire structuur van het materiaal wordt gekenmerkt door kleine foutjes, waar elektrons ‘in blijven steken'. Dat belemmert de omzetting van fotonen in elektriciteit en steekt zo een spaak in het wiel der efficiëntie.


In 2016 ontdekte onderzoeksleider Sam Stranks, toen in de rol van Marie Curie Fellow bij de universiteiten MIT en Cambridge, dat de combinatie van zonlicht en vocht dit probleem tijdelijk kon verhelpen. Het team, dat intussen werd uitgebreid met onderzoekers uit Oxford, Bath en Delft, heeft nu uitgevonden hoe het dit effect permanent kan maken.


Het perovskiet moet in de productiefase maximaal een half uur worden blootgesteld aan licht en zuurstof, bij een luchtvochtigheid van 40 - 50%. De vrije elektronen binden zich dan aan het zuurstof, waardoor een superoxide ontstaat dat de gaten in de kristalstructuur opvult en zo voorkomt dat de elektronen blijven steken. Tegelijk ontstaat een beschermlaag die de superoxide ook op de langere termijn op zijn plek houdt. Dit verbetert de luminescentie tot nu toe tot 89%. De onderzoekers hopen de 100% te bereiken.

 

Gerelateerd nieuws

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

De luchtvaartsector veroorzaakt 1,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naar verwachting is de uitstoot van de sector tegen 2050 met een factor drie tot zes gegroeid. Volgens promovendus Sierk de Jong van…

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

De subsidieregeling Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie) is vernieuwd. Nieuw in de regeling is dat onderzoeksvragen concreet zijn. Het gaat om vraagstukken als de productie van bio-energie, de…

Groene waterstof als motor voor groei en vergroening'

'Groene waterstof als motor voor groei en vergroening'

'De ontwikkeling van groene waterstof moet een belangrijke rol krijgen in het komende Klimaatakkoord en ook in het buitenlands beleid.' Die oproep deed Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, tijdens de…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »