Duits dorp switcht geruisloos naar laagspanning

Het Duitse ‘proefdorp’ Wildpoldsried heeft onlangs een uur onafhankelijk van de elektriciteitsnetwerken gedraaid, puur op duurzame energie. De overgang naar het laagspannings microgrid ging ongemerkt aan de Wildpoldsrieders voorbij.

Een samenwerkingsverband van Allgäuer Überlandwerk, AllgäuNetz, IDKOM Networks, Kempten University of Applied Sciences RWTH Aachen en Siemens werkt al sinds 2011 aan een smart microgrid om te bewijzen dat dorpen als Wildpoldsried afwisselend op ‘gewone’ elektriciteit kunnen draaien en op een duurzaam microgrid met laagspanning.

Wildpoldsried heeft 2500 inwoners, een school, een peuterspeelzaal en een industrieel bedrijf. Hoewel het dorp zeven keer zoveel energie opwekt als het in een jaar verbruikt, is het niet mogelijk om het helemaal onafhankelijk te maken. De onderzoekers denken echter wel dat het dorp probleemloos een dag zonder het reguliere netwerk kan.

Efficiënt gebruik netwerk

Dat maakt het in theorie mogelijk om een landelijk of Europees elektriciteitsnet te maken dat bestaat uit het centrale netwerk zoals we dat nu kennen, met daaraan steeds microgrids gekoppeld. Als deze microgrids om en om ‘los’ gaan, kunnen we veel meer stroom gebruiken zonder het huidige netwerk uit te breiden én gaan we efficiënter om met onze duurzame energie.

Dit is overigens niet het primaire doel van de onderzoekers. Die willen zorgen dat het dorp nog stroom heeft in tijden van natuurrampen of dergelijke.