Camera kijkt door het lichaam heen

Wetenschappers van de University of Edinburgh en de Schotse Heriot-Watt University hebben een camera ontwikkeld die van buitenaf kan zien waar een lichtbron zich in een lichaam bevindt. Dit maakt het volgen van endoscopen een stuk goedkoper.

Een endoscoop is een instrument met een lampje en een camera waarmee een arts in het lichaam kan kijken. Om conclusies te kunnen trekken, is het echter wel belangrijk dat de arts precies weet waar zijn gereedschap zich bevindt. En dat kon hij tot nu toe alleen zien met bijvoorbeeld röntgenscans.

Dat is duur en omslachtig. Daarom heeft het team een apparaat ontworpen dat licht in het lichaam van buitenaf kan waarnemen. Het apparaat detecteert individuele fotonen, wat belangrijk is, omdat het licht zich in het lichaam verspreidt door de botsing op weefsel. Er zijn echter altijd een paar fotonen die rechtdoor bewegen en een paar die slechts een weinig slingeren. Het nieuwe apparaat volgt zowel de directe als de verspreide fotonen en meet hoe lang ze erover doen om buiten het lichaam te raken. Daaruit concludeert het waar de lichtbron zich bevindt. Dit lukt tot nu toe tot op een centimeter nauwkeurig, bij een weefseldikte van maximaal twintig centimeter.