Exoskelet TU Delft doet mee aan Cybathlon Experience (video)

Dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain heeft de eerste stappen gezet met het nieuwe exoskelet van het studententeam van de TU Delft: de March II. Het team wil in oktober meedoen aan de Cybathlon Experience in Düsseldorf, een soort Paralympische Spelen met bionische hulpmiddelen.

De studenten van Project March willen de wedstrijd gebruiken om te laten zien dat het mogelijk is om met verlamde benen op te staan uit een diepe sofa, over ruw terrein te lopen, of een trap op te lopen.
De March II maakt gebruik van op maat ontworpen elektronica, een compact gewrichtsontwerp en een intuïtief aansturingssysteem.

Gewricht

Het team heeft een ‘strain wave gear’ gebruikt, dat een erg hoge overbrenging kan toepassen in een kleine ruimte. Samen met de uitgekiende behuizing met geïntegreerde sensoren zorgt dit voor een compact gewricht.

Aansturing

Het team heeft een intuïtieve aansturing ontwikkeld met een nieuw krukhandvat met geïntegreerde knoppen. Het handvat heeft een ingebouwd beeldscherm waarop de gebruiker, ook wel piloot genoemd, kan zien in welke modus hij zich bevindt en waar hij de volgende modus kan selecteren.

Elektronica

March II is voorzien van elektronica die is geoptimaliseerd voor vorm en functionaliteit. Dit maakt het exoskelet in energiezuinig, vermindert het de ruimte die het inneemt, en scheelt in de hoeveelheid bekabeling. De speciaal ontworpen, lichtgewicht batterij voorziet zowel de motoren als de elektronica van vermogen.

Cybathlon Experience

De Cybathlon Experience is een wedstrijd voor bionische para-atleten waar commerciële en academische teams met een exoskelet zo snel mogelijk de vier onderdelen van de wedstrijd, die ontworpen zijn als imitaties van alledaagse situaties, moeten trotseren. In september 2016 vond de eerste Cybathlon plaats in Zürich. Dit jaar is de wedstrijd onderdeel van het Rehacare evenement, een internationale beurs van 4 tot en met 7 oktober in Düsseldorf gefocust op revalidatie.