EO

Grote bedrijven innoveren in Nederland en samen met derden

01 september 2017 om 13:05 uur

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven.

Bijna de helft van alle R&D-uitgaven van grote Nederlandse bedrijven wordt gedaan in samenwerking met gespecialiseerde mkb-bedrijven, innovatieve startups of kennisinstellingen. En er wordt meer in Nederland geïnvesteerd en minder in opkomende (BRIC-)landen. Dat blijkt uit de R&D-barometer 2017 van VNO-NCW.


Bijna de helft (1,4 miljard euro) van de onderzoeks- en ontwikkelingsinvesteringen (R&D) die de grote deelnemers aan het onderzoek in Nederland deden, is in samenwerking in gedaan. Waarvan een half miljard euro met zo'n 600 gespecialiseerde mkb-bedrijven. Maar liefst twee derde van de R&D-bedrijven heeft activiteiten met innovatieve startups. Verder blijkt uit de barometer dat er met Nederlandse kennisinstellingen wordt samengewerkt, waarbij de vier technische universiteiten, TNO en Wageningen University & Research de belangrijkste partners zijn.

 

Innovatiebeleid niet wijzigen

Op bijna alle locatiefactoren die voor R&D-investeringen belangrijk zijn, scoort Nederland beter dan vijf jaar geleden. Met fiscale instrumenten als de WBSO en de 30%-regeling voor talent onderscheidt Nederland zich ten opzichte van andere landen, geven de bedrijven aan die deelnamen aan dit onderzoek. Zij roepen het (nieuwe) kabinet dan ook op om het innovatiebeleid te continueren, evenals het topsectorenbeleid.

 

Studentenstop TU's funest 

De R&D-bedrijven maken zich zorgen over de aanwezigheid van beschikbaar talent. Voor sommige functies is er al een schaarste aan technisch talent. Een studentenstop bij de TU's is volgens de multinationals funest.

 

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven. Zij geven 23 miljard euro uit aan R&D, waarvan 3,2 miljard euro in Nederland. Wereldwijd hebben zij bijna 60.000 onderzoekers in dienst, waarvan 16.000 in Nederland. Gemiddeld hebben de bedrijven ongeveer 40% van hun R&D in Nederland en de beslissingen hierover worden primair in Nederland genomen.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity voor meer veiligheid

Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity

Dcypher heeft de 3e editie van de National Cyber Security Research Agenda (NCSRA III) gelanceerd. De NCSRA III beschrijft cyberbeveiligingsonderzoekuitdagingen rond vijf pijlers die samen cybersecurityonderzoek en …

Ruim één miljoen Nederlanders te maken met gevaarlijke stoffen op het werk

Elk jaar 3000 NL doden door werken met gevaarlijke stoffen

Ruim één miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk; 1 op de 6 werknemers loopt het risico om hier ziek van te worden; en jaarlijks overlijden er zelfs bijna 3000 Nederlanders als gevolg…

Resultaten Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2017 gepubliceerd

Resultaten Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2017 gepubliceerd

Onlangs publiceerden het CBS en TNO de resultaten van de dertiende Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) dat zij in 2017 hielden onder werknemers in samenwerking met het ministerie van SZW.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »