EO

Wetenschap in Nederland: essay over succes en hoe dat te behouden

30 augustus 2017 om 07:36 uur

Wetenschap in Nederland: Waar een klein land groot in is en moet blijven. Door José van Dijk en Wim van Saarloos

Tijdens de jaarlijkse Akademiemiddag van de KNAW sprak José van Dijck haar jaarrede uit. Zij presenteerde bij deze gelegenheid het essay ‘Wetenschap in Nederland: waar een klein land groot in is en moet blijven’, dat zij samen met vicepresident Wim van Saarloos schreef.


In hun essay zoomen de auteurs in op het succes van Nederland als wetenschapsland en houden zij een pleidooi voor het versterken van het wetenschapsbestel.

 

Op wereldwijde en Europese ranglijsten scoren Nederlandse onderzoekers, universiteiten en instituten opmerkelijk hoog. Het Nederlandse wetenschapsbestel heeft een aantal unieke kenmerken weten om te zetten in succes. Dit succes wordt door veel mensen beschouwd als een gegeven, iets dat zonder meer en zonder moeite zal blijven bestaan. Die constatering was voor Van Dijck en Van Saarloos aanleiding om hun essay te schrijven. Van Dijck: "Succes in het heden biedt geen garantie voor de toekomst. Om de Nederlandse wetenschap sterk te houden, zullen we moeten investeren én moeten inzetten op slimme samenwerking."

 

Richtingwijzer

Met hun vogelvluchtverkenning van het Nederlandse succes en de factoren die dat bepalen, hopen de auteurs bij te dragen aan bewustwording en willen ze het debat over onderzoeks- en innovatiebeleid voeden. Van Saarloos: "Het zou mooi zijn als deze publicatie het nieuwe kabinet een zetje in de goede richting geeft." Die goede richting, aldus de auteurs, is het omarmen van de investeringsagenda van kennisinstellingen en bedrijfsleven die ongeveer een jaar geleden het licht zag. Die agenda geeft politici en beleidsmakers houvast bij het realiseren van de ambitie van het kabinet Rutte II om de inspanningen op het gebied van onderzoek en innovatie op te schroeven.

 

Systeem onder druk

In hun voorwoord schrijven de auteurs: "De ranglijsten en citatie-impactscores van vandaag zijn resultaten van werk en investeringen in het verleden. We kijken als het ware in de achteruitkijkspiegel. Vóór ons ziet de weg er zorgelijker uit. Bijna dagelijks spreken wij jonge en ervaren wetenschappers die aan den lijve voelen hoe hoog de druk in het Nederlandse onderzoeksysteem is opgelopen. Op de naden beginnen haarscheuren te ontstaan."

 

 

Gerelateerd nieuws

 Team Fast voorziet bouwplaats van eerste generator op mierenzuur

Bouwplaats krijgt stroom via generator op mierenzuur (video)

Team Fast, een studententeam van de TU Eindhoven, ontwikkelt een generator voor bouwplaatsen die elektriciteit opwekt door middel van duurzaam geproduceerd mierenzuur. Komende twee weken start hiermee een pilotproject…

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Seabubbles is een draagvleugelbootboot die gebruik maakt van vliegtuigtechnologie om stabiel te blijven. Bedoeling is om watertaxi’s te creëren die even stabiel en snel zijn als auto’s.

Nederlandse antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Bijzondere NL antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Volgende week wordt een Nederlandse radioantenne op een Chinese satelliet gelanceerd naar de achterkant van de maan. Het gaat om een radioantenne die speciaal is gemaakt om de zwakke radiosignalen uit het heel vroege…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »