EO

Energieopslag in de container

25 augustus 2017 om 07:47 uur

In de container kan momenteel bijna 600 kWh in waterstof worden opgeslagen. Dit is voldoende om een kleinere fabriek enkele uren van energie te voorzien.

Naast het Fraunhofer-Institut staat sinds kort een stalen container die is volgestouwd met technologie waarmee het opslaan en afnemen van elektrische energie op basis van een vloeibare waterstofdrager mogelijk is.


Het instituut onderzoekt namelijk hoe een systeem voor de compacte opslag van grote hoeveelheden energie, geïntegreerd in een modern DC power grid, kan bijdragen aan de veilige en schone energievoorziening van industriële installaties en grotere gebouwencomplexen. Met de ingebouwde componenten kan 25 kW elektriciteit worden opgeslagen. Doel is om normen vast te stellen voor de lange termijn opslag van veel energie in een kleine ruimte. Een ander belangrijk doel is het vinden van de meest geschikte besturing voor het opslagsysteem.


De onderzoekers willen waterstof genereren uit overschietende elektrische energie en deze op een veilige en compacte manier opslaan in een organische drager. Later kan het waterstof dan van de drager worden gescheiden en door een brandstofcel omgezet in elektrische energie.


Het gebruikte brandstofcelsysteem is gebaseerd op de zogenaamde lage temperatuur PEM technologie (Proton Exchange Membrane). Met dit ontwerp kan de brandstofcel binnen enkele minuten in bedrijf zijn. Snel opstarten is bijvoorbeeld belangrijk voor het bijspringen bij belastingpieken in industriële omgevingen.

 

LOHC als drager

De waterstof wordt gedragen door Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC). Deze drager absorbeert volgens de onderzoekers grote hoeveelheden elektrolytisch geproduceerd waterstof via een chemische reactie. Het waterstof kan vervolgens veilig worden opgeslagen, onder normale omgevingscondities voor druk en temperatuur. Alleen onder specifieke omstandigheden in een chemische reactor wordt het uit de drager vrijgegeven.


LOHC wordt al op grote schaal gebruikt in de industrie als thermische olie voor het verwarmen en koelen van processen. Als drager maakt het de herhaalde opslag en vrijgave van energie mogelijk: in tegenstelling tot fossiele brandstoffen wordt de LOHC niet verbruikt, maar kan het steeds weer waterstof opnemen en afgeven. Wat betreft opslag en transport is het vergelijkbaar met diesel.


In de container kan momenteel ongeveer 300 liter LOHC worden opgeslagen, wat overeenkomt met bijna 600 kWh in waterstof. Dit is voldoende om een kleinere fabriek enkele uren van energie te voorzien.

 

Gerelateerd nieuws

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

De A340 ‘Flight Lab BLADE‘ (beeld: NLR)

Eerste vliegtuig met laminaire vleugel gepresenteerd

Het eerste demonstratievliegtuig ter wereld met een laminaire vleugel is onlangs gepresenteerd tijdens de ILA luchtvaartshow in het Duitse Berlijn. Het gaat om de A340 ‘Flight Lab BLADE’, die is voorzien van een…

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

De luchtvaartsector veroorzaakt 1,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naar verwachting is de uitstoot van de sector tegen 2050 met een factor drie tot zes gegroeid. Volgens promovendus Sierk de Jong van…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »