EO

Zaans bedrijf gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren

09 augustus 2017 om 14:05 uur - Zaandam

De zonnecellen worden aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt.

Het Zaanse bedrijf Energyra gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren. In Nederland. Het gebruikt een technologie die is ontwikkeld door Energie Centrum Nederland (ECN) in Petten.


De mono- en polykristallijne siliciumzonnepanelen worden gemaakt met de zogenaamde metal wrap through (MWT)-technologie . Daarbij worden de zonnecellen aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt. Dat is ‘groener' dan de gangbare technologie, waarbij de zonnecellen op de voorkant aan elkaar worden gesoldeerd. Bovendien is het effectieve oppervlak groter en de kans op breuken in de panelen kleiner.


De nieuwe panelen zijn duurder in aanschaf dan ‘traditionele' siliciumpanelen. Daar staat tegenover dat ze 10 tot 15 procent meer rendement leveren en vijf jaar langer meegaan. "Bovendien zijn ze mooier", zo vinden de eigenaars van de nieuwe fabriek, die jaarlijks 350.000 zonnepanelen gaat leveren. Dit is voldoende voor ongeveer 100 megawattpiek aan energie, oftewel de energievoorziening voor 30.000 huishoudens. In Nederland komt er dit jaar 1 gigawatt aan capaciteit uit zonnepanelen bij.

 

Buitenlandse investeerders

Initiatiefnemer van Energyra is reclameman Daniël Kuijk, die bankier Bert Schouws voor het plan wist te winnen. Daarna werd het echter moeilijker, want maar weinig investeerders durfden de concurrentie met Chinese zonnepanelen aan. Onlangs is echter de benodigde 21 miljoen gevonden voor de inrichting van de productielijn en het opstarten van de nieuwe fabriek. Voornamelijk bij buitenlandse investeerders. Energyra verwacht dat de eerste panelen in maart 2018 ‘van de band rollen'.
In de herfst wordt de machine voor de zonnepanelen gebouwd, grotendeels door mensen uit het buitenland. Het productieproces wordt in hoge mate geautomatiseerd. Toch heeft de fabriek nog 50 tot 60 werknemers nodig.

 

Volgend type

De gehele productievoorraad van het eerste jaar is al verkocht. Naar het buitenland, want daar heeft men wel vertrouwen in het duurdere product. Momenteel wordt al een proefserie geplaatst in een zonnepark bij Sevilla. Daar zullen ze uitgebreid worden gemonitord . "Een van de volgende stappen is namelijk de ontwikkeling van een zonnepaneel dat juist in de warme omstandigheden van Zuid-Europa excelleert", verklapt Kuijk.

 

Gerelateerd nieuws

Onzichtbaar voor de radar

Onzichtbaar voor de radar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Het Eco-Runner Team Delft van TU Delft heeft met zijn zelfontwikkelde voertuig tijdens Shell Eco-marathon in Londen de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Het hyperzuinige, op waterstof rijdende…

Hoofdlijnen Klimaatakkoord gepresenteerd

Klimaatakkoord: industrie gaat CO2 ondergronds opslaan

De industrie moet inzetten op efficiëntere processen en efficiënt gebruik van warmte. Schone stroom vervangt op termijn fossiele brandstof en grondstoffen worden hergebruikt of vervangen door duurzame grondstoffen.…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow ARIS EDGE S3 bord maakt de ontwikkeling van batterij gevoede IoT applicaties met een klein TFT scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »