Opofferingsgezinde ruimterobot ook geschikt voor rampen (video)

Nog even en robots kunnen zelfstandig rondwandelen over andere planeten. Daarbij maken ze ook inschattingen over het belang van hun eigen voortbestaan. En dat maakt hun geschikt voor een nevendoel: hulpverlening bij rampen.

Het Karlsruher Institut für Technologie werkt sinds kort aan IntelliRisk: een systeem waarmee robots in het heelal zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Doel is om hen zo te trainen dat ze risico’s kunnen inschatten, in staat zijn situaties bewust af te wegen, en beslissingen te nemen. Bij het project wordt gebruik gemaakt van looprobot Lauron die geschikt is voor ongelijk terrein.

De zelfstandig ‘denkende’ robot is niet zo maar een gadget. Hij kan namelijk veel meer informatie verwerken dan de vluchtleidingsteams die nu de beslissingen nemen. Deze teams beslissen veelal op basis van een selectie van alle data, die ook nog eens met grote vertraging beschikbaar komen. IntelliRisk moet aan deze omissie een einde maken. Het systeem gebruikt álle data om risico’s in te schatten.

Mag ik al stuk?

Saillant detail is dat de robot het belang van zijn eigen voortbestaan in zijn afwegingen moet meenemen. In het begin van de missie is dat belang groter dan aan het eind. Zo zal hij vroeg in de missie bijvoorbeeld voorzichtig gaan lopen als hij zich geconfronteerd ziet met een steile helling of een diepe greppel, terwijl hij later, tegen het einde van zijn levensduur, wellicht moediger beslissingen neemt.

Ook buiten ruimtevaart

Het risicobewustzijn is ook interessant voor buiten de ruimtevaart. Het kan worden gebruikt om robots veiliger met mensen te laten samenwerken en ongelukken te vermijden. En bij rampen en bergingswerkzaamheden kan de robot het welzijn van mensen boven dat van zichzelf stellen en zo redding mogelijk maken.

Onderstaande video geeft een indruk van de mogelijkheden die Lauron al bood tijdens de voorbereidingen voor de SpaceBot Camp 2015 van het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR).