Nederland domineert zonnebootrace in Monaco (video)

Monaco kleurde afgelopen weekend rood wit en blauw. Én oranje. Want niet alleen was ons land verreweg de grootste leverancier van deelnemers aan de vierde Monaco Solar & Electric Boat Challenge, de wedstrijden werd ook gewonnen door Nederlandse deelnemers.

Nederland nam het afgelopen weekend op tegen de wereld. En Nederland won. Maar liefst veertien van de 21 deelnemers aan de Monaco Solar & Electric Boat Challenge was Nederlands. En ons land won zowel in de A klasse als in de Open klasse.

A Klasse

  1. NHL Solarboatteam (NL) – 959 Pts 
  2. WhisperPower Solar Team (NL) – 869 Pts 
  3. Hogere Zeevaartschool Antwerpen (BE) – 825 Pts
  4. HAN Solarboat (NL) 
  5. AGH Solar Boat (PL)
  6. UAntwerp Solar Boat Team (BE)
  7. Técnico Solar Boat (PT)
  8. HZ Solar Boat Team (NL)
  9. Sunflare Solarteam (NL)

Open Klasse

  1. Clafis Victron Energy Solar Boat Team (NL) – 1200 Pts
  2.  Sunderbird – Emden (DE) – 769 Pts
  3. Solar Boat Twente (NL) – 694 Pts
  4. Team Solar (NL)
  5. DB-20 Racing Team (NL)
  6. TU Delft Solar Boat Team (NL)
  7. YCM Solar Team (MC)
  8. New Nexus Solar Racing Team (NL)
  9. Engineers of Innovation (NL)
  10. BME Solar Boat Team (HU)
  11. Liandon Solarboat (NL)
  12. Dutch Solar Boat (NL)

Opvallend is de derde plaats van Solar Boat Twente, dat voor het eerst meedeed. Het team van vijftien studenten is sinds september bezig geweest om de meest efficiënte zonneboot te bouwen. Aangezien dit het allereerste Enschedese team is, was dat een behoorlijke uitdaging. Na de duurrace stond Solar Boat Twente op de vierde plek. Maar tijdens de slalom en sprint wist het team een voorsprong te pakken waardoor het eindigde op drie.  

Het Clafis Team heeft tot nu toe alle edities in Monaco gewonnen. En nooit met de hakken over de sloot. Deze editie behaalden stuurman Gerhard van der Schaar en zijn team met 1200 punten bijna het dubbele van runner-up Sunderbird (769 punten). Hoe dat kan? ‘We zijn voortdurend bezig met de ontwikkeling van onze zonneboten: ideeën en oplossingen bedenken, ontwikkelen, testen en dan weer opnieuw’, is op de website te lezen (en in onderstaand filmpje te zien).

 

Clafis won dit jaar overigens ook al het Nederlandse zonnebootkampioenschap in Akkrum. Bekijk hier een filmpje van de eindsprint:

 

NHL werd hier tweede:

Ingenieur Marco Casiraghi, die het Monacese event heeft geïnstigeerd, beschouwt het vooral als een uitgelezen kans om duurzame energie te promoten: