EO

Typen zonder handen (video)

17 juli 2017 om 09:08 uur - Biddinghuizen

Uiteindelijk wil het onderzoeksteam mensen met communicatieproblemen een techniek bieden waarmee ze zonder stem of spiergebruik kunnen communiceren.

Typen zonder handen. Het klinkt onmogelijk, maar je kan het dit jaar al uitproberen op Lowlands. Onderzoekers van de Radboud Universiteit testen daar een techniek waarmee je kan typen op basis van je hersenactiviteit.


De Radboudwetenschappers zijn gespecialiseerd in het maken en optimaliseren van brein-computer-interfaces (BCI's). Het werkt als volgt:


De deelnemer krijgt een EEG-muts op die de hersenactiviteit meet. Vervolgens ziet hij de letters van het alfabet op een computerscherm. Elke letter op het scherm flitst in een specifiek ritme. De deelnemer kijkt naar de letter die hij wil ‘typen' en zijn brein reageert op het flitspatroon. De techniek meet hoe het brein reageert, en selecteert op basis daarvan de bedoelde letter.


"Zo kun je met onze techniek woorden, maar ook hele verhalen typen", vertelt projectleider Ceci Verbaarschot, die haar promotieonderzoek doet aan de Radboud Universiteit. Dat gaat op Lowlands dan ook gebeuren: iedere deelnemer mag een paar zelfgekozen woorden typen. Je ziet de woorden die je voorganger geschreven heeft, en zo kunnen alle deelnemers samen een verhaal schrijven. Of een gedicht. Of complete wartaal..."Lowlands is de meest uitdagende situatie die je kunt verzinnen voor onze techniek", vindt Verbaarschot. "Met alle afleidingen daar, denk aan drukte, hitte, en vermoeidheid, moet onze BCI heel goed werken om toch de relevante hersensignalen uit de ruis te pikken."

 

Kansen

Het basisprincipe van de techniek, is dat het brein heel specifiek reageert op verschillende flitspatronen. Zo'n flitspatroon kun je koppelen aan letters op een computerscherm, maar bijvoorbeeld ook aan lichtknoppen in je huis. Dan kun je dus het licht aan en uit zetten door naar de knop en het onderliggende flitspatroon te kijken. Of je kan in het ziekenhuis op een alarmknop drukken vanuit je bed, zonder te hoeven bewegen.


"Uiteindelijk willen we mensen met communicatieproblemen een techniek bieden waarmee ze zonder stem of spiergebruik kunnen communiceren. Daarom is het belangrijk om deze BCI zo robuust en snel te maken dat patiënten er echt baat bij hebben", aldus Peter Desain, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit en uitvinder van de methode. "We gaan deze wetenschappelijke kennis beschikbaar stellen via het spin-offbedrijf MindAffect. Voor ALS-patiënten is momenteel geen genezing mogelijk, maar we kunnen de laatste fase van hun leven misschien wat minder eenzaam maken doordat ze met onze techniek wel kunnen blijven communiceren met vrienden, familie en medische verzorgers."

 

Gerelateerd nieuws

Het ‘beest van de TU Delft’ is klaar voor actie

Het ‘beest van de TU Delft’ is klaar voor actie

De TU Delft heeft een hexapod gebouwd: een 60 ton zware testfaciliteit (6x5x3 m) die krachten van 100 ton in zes richtingen kan aanbrengen. ‘Het Beest’, zoals de TU het apparaat liefhebbend noemt, kan in 4 weken tijd…

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

Met het project Hydrova stimuleert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) toepassing van brandstofcelsystemen. “Door samen te werken met bedrijven in de regio kunnen we grote stappen zetten.”

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Elobau introduceert ultrasoon sensor range

Elobau introduceert een serie ultrasoon sensoren. Deze serie bestaat uit verschillende varianten: M18, M18 shortbody,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 juni 2017, 's-Hertogenbosch, 1931 Congrescentrum

Power Electronics Event

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

21 maart 2018

Maand van Internationaal Ondernemen

Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...

23 maart 2018, Eindhoven

Let’s reload technology

Reloading Technology is een omvangrijke expositie in Temporary Art Centre ( TAC) die de betekenis en...

Meer agendapunten »