EO

Batterij op zeewater

20 juni 2017 om 16:49 uur - Somerville, Massachusetts (VS)

Het grote bereik van drones in de luchtvaart helpt ze op kritische taken in het luchtruim uit te voeren. Open Water Power (OWP), een spin-out van het Massachusetts Institute of Technology, heeft technologie ontwikkeld om het bereik van onbemande onderwatervaartuigen zodat ze beter presteren in een brede range toepassingen op zee.


OWP, sinds kort onderdeel van L3 Technologies, heeft een nieuw aluminium-water voedingssysteem ontwikkeld dat veiliger en duurzamer is. Het geeft onbemande onderzeeërs een tienvoudig bereik ten opzichte van traditionele lithium-ion batterijen die voor dezelfde applicaties worden gebruikt.

 

Zeewater als krachtbron

De meeste onbemande onderwatervaartuigen gebruiken op lithium gebaseerde batterijen, maar die hebben hun beperkingen. Ze willen nog wel eens vlam vatten, zodat ze meestal niet door de lucht mogen worden vervoerd. Verder is hun energiedichtheid beperkt, zodat dure ondersteuningsschepen nodig zijn om de batterijen weer op te laden. Ook moeten de batterijen worden ondergebracht in dure metalen drukvaten.

 

De voeding van OWP is veiliger, goedkoper en duurzamer. Ze bestaat uit een aluminiumlegering, een kathode die een combinatie van elementen (vooral nikkel) bevat en een alkaline elektrolyt tussen beide elektroden.

 

Eenmaal op zee wordt zeewater door de batterij geleid en wordt bij de kathode gesplitst in hydroxide-anionen en waterstofgas. De hydroxide-anionen reageren met de aluminium anode, vormen aluminiumhydroxide en maken elektronen vrij. Deze elektronen bewegen zich naar de kathode en staan onderweg energie af aan een circuit waarna de cyclus opnieuw begint.

 

De componenten worden alleen geactiveerd wanneer er water doorheen stroom. Als de aluminium anode is gecorrodeerd, kan die tegen lage kosten worden vervangen.

 

Toepassingen

De voedingen kunnen op brede schaal worden toegepast, bijvoorbeeld om onbemande onderwatervaartuigen langere tijd dieper te laten duiken. Zo kunnen ze in afgronden afdalen om scheeps- of vliegtuigwrakken te zoeken, de oceaanbodem in kaart brengen en onderzoek verrichten. Ze zouden ook kunnen worden gebruikt voor het zoeken naar olie over grote afstanden en voor militaire doeleinden.

 

Nu het bedrijf is overgenomen, wil OWP ook voedingen ontwikkeld voor andere applicaties, zoals bewaking van de zeebodem, sonarboeien en ander maritiem onderzoek. Zo werkt het bedrijf momenteel samen met de Amerikaanse marine om batterijen in akoestische sensoren voor het opsporen van vijandelijke onderzeeboten te vervangen.

 

Ook komt er deze zomer een proef met Riptide Autonomous Solutions voor onbemand onderwateronderzoek. Momenteel kunnen diens onbemande onderwatervaartuigen zo'n 100 nautische mijlen varen (zo'n 185 km), maar Riptide hoopt dat met de voedingen van OWP te vergroten tot 1000 nautische mijlen.

 

Met de voeding van OWP kunnen de onderwatervoertuigen vanaf land worden ingezet en hebben geen ondersteuningsschepen mogelijk, wat de kosten reduceert.

 

Gerelateerd nieuws

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

Vanaf 21 juni is de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) open met een nieuw thema: Waterstof en Groene Chemie. Hiervoor is €30 miljoen beschikbaar. De regeling is open tot 10 januari 2023. Wie het…

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

Structurele personeelstekorten stellen de technologische industrie voor grote uitdagingen, stelt ING: alles moet wijken om de toch al hoge productiviteit verder op te voeren. Het optimaal inzetten van digitale…

Onduidelijkheid over Energie-Opslagsystemen

Onduidelijkheid over veilige bedrijfsvoering energie-opslagsystemen

In NEN 4288: 2020 NL ‘Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen’ is te lezen wat de eisen voor veilige bedrijfsvoering van batterij-opslagsystemen zijn. Maar wat veilige bedrijfsvoering inhoudt, daar zijn de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »