De veiligheidskundige anno 2035

Welke veranderingen verwachten veiligheidskundige experts in de toekomst? 27 experts werden geïnterviewd over deze vraag.

Per thema zijn de interviews gebundeld in publicaties die te bekijken zijn op de website van de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde). De interviews zijn een initiatief van de vakgroep Young NVVK. Er zijn in totaal tien publicaties. Een van de publicaties gaat over robotisering en automatisering. Deze publicatie is geschreven  op basis van inzichten uit interviews met Pieter Jonker, Paul Hoogerkamp en Wouter Steijn. Pieter Jonker is Hoogleraar Vision Based Robotics bij de TU Delft. Paul Hoogerkamp is eigenaar van adviesbureau MECID en expert op het gebied van Machineveiligheid. Wouter Steijn is Wetenschapper Industriële Veiligheid bij TNO.

Het vakgebied veiligheid is ‘hot’ en continu aan verandering onderhevig. Van oudsher is het vakgebied vooral gericht op arbeidsveiligheid, maar inmiddels vereist dit een steeds grotere integrale benadering. Veiligheid is immers niet langer enkel een begrip in de industrie, maar wordt langzaam ingeburgerd door iedereen, ook in het publieke domein.

Daarnaast is er een verbreding in het vakgebied zelf, door onder andere de toetreding van security en risicomanagement. Daar staat echter tegenover dat de wereld grimmiger wordt door de onder druk staande economie en door een strengere overheid. De veiligheidskundige moet daardoor meer doen met minder middelen. Bovendien worden persoonlijke verantwoordelijkheden (aansprakelijkheid) zwaarder.

We staan dus aan de vooravond van een hoop ontwikkelingen. Dat is aanleiding geweest voor het project ‘De veiligheidskundige anno 2035’.

Kijk op https://www.veiligheidskunde.nl/VK2035 voor de publicaties.