EO

Blue Jay EHV ontwikkelt gezellige, hulpvaardige drone (video)

02 juni 2017 om 08:27 uur - Eindhoven

Drankje serveren, vuurtje maken, een spelletje doen… Niet iedereen denkt direct aan huiselijke gezelligheid waar het om drones gaat. En dat willen de TU/e studenten van het Blue Jay Eindhoven team nou juist veranderen. Want waar de drone door velen wordt geassocieerd met inbreuk op de privacy en zelfs oorlog, zien zij een vriendelijke, bescheiden hulp in de huishouding voor zich, voor zieke en gezonde mensen.


De Blue Jay is een vriendelijk ogende drone die er helemaal op is afgestemd om dicht bij mensen te kunnen opereren. De rotor is afgeschermd met een kunststof ring, zodat je de bladen niet per ongeluk kunt raken; de vluchtbewegingen zijn gecontroleerd en kalm; en hij heeft ‘ogen' die boodschappen kunnen overbrengen door van kleur te veranderen.

 

De drone kan zelfstandig door een woning vliegen. Tenminste: door een daartoe geprepareerde woning. In samenwerking met Philips heeft Blue Jay Eindhoven een communicatiesysteem ontwikkeld met lampjes van verschillende frequenties. Deze worden op het plafond van de woning geplakt en door de drone herkend, als een soort bakens. Zo vindt hij zelf zijn weg. Als er onverwacht een object in de weg staat, vliegt hij daaromheen.

 

Met een grijper kan hij dingen oppakken, verplaatsen en weer neerzetten. Dat maakt hem natuurlijk geschikt om een biertje te halen terwijl je zelf lekker in de tuin blijft zitten, maar hij kan ook mensen met beperkingen helpen. Vorig jaar had Bleu Jay Eindhoven op de Dutch Technology Week een café waar de drone de drankjes serveerde:

 

 

Dit jaar konden bezoekers een potje boter-kaas-en-eieren met hem spelen. Wat is sinds het café aan de Blue Jay is verbeterd? "Het voornaamste is dat de drone socialer is geworden", zegt Ties van Loon van het Blue Jay Eindhoven team. "We hebben schermpjes gebruikt om de ogen van de drone te vormen. Dit stelt ons in staat om de drone emoties te laten tonen en hem een karakter te geven. Verder hebben we een hele hoop aanpassingen gedaan aan het frame, waardoor de aerodynamica beter is geworden."

 

Het komende jaar willen de studenten de drone kleiner, stiller en intelligenter maken. De grootste uitdaging op de langere termijn is om de functionaliteit van de drone af te stemmen met grote zorginstellingen.

 

Gerelateerd nieuws

Opvouwbare drone piept om hoekjes en door gaatjes

Opvouwbare drone piept om hoekjes en door gaatjes (video)

Zoals een vogel in de vlucht zijn vleugels intrekt om door een hek te zweven, zo kan de nieuwe opvouwbare drone van de TU’s in Zürich en Lausanne zijn ‘rotorarmen’ intrekken om door een gat te vliegen. De…

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Een algoritme dat leidt tot lego-achtige modules om sluizen uit op te bouwen. Daarop is Tim Wilschut gepromoveerd aan de TU Eindhoven. De modules moeten het vervangen en renoveren van uiteindelijk alle 127 sluizen van…

Minister wil minder regels voor drones (video)

Minister wil minder regels voor drones (video)

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil innovatieve toepassingen van drones aanjagen door minder eisen te stellen aan testlocaties en experimenten voor inspectiewerk. Dat heeft zij…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »