Blue Jay EHV ontwikkelt gezellige, hulpvaardige drone (video)

Drankje serveren, vuurtje maken, een spelletje doen… Niet iedereen denkt direct aan huiselijke gezelligheid waar het om drones gaat. En dat willen de TU/e studenten van het Blue Jay Eindhoven team nou juist veranderen. Want waar de drone door velen wordt geassocieerd met inbreuk op de privacy en zelfs oorlog, zien zij een vriendelijke, bescheiden hulp in de huishouding voor zich, voor zieke en gezonde mensen.

De Blue Jay is een vriendelijk ogende drone die er helemaal op is afgestemd om dicht bij mensen te kunnen opereren. De rotor is afgeschermd met een kunststof ring, zodat je de bladen niet per ongeluk kunt raken; de vluchtbewegingen zijn gecontroleerd en kalm; en hij heeft ‘ogen’ die boodschappen kunnen overbrengen door van kleur te veranderen.

De drone kan zelfstandig door een woning vliegen. Tenminste: door een daartoe geprepareerde woning. In samenwerking met Philips heeft Blue Jay Eindhoven een communicatiesysteem ontwikkeld met lampjes van verschillende frequenties. Deze worden op het plafond van de woning geplakt en door de drone herkend, als een soort bakens. Zo vindt hij zelf zijn weg. Als er onverwacht een object in de weg staat, vliegt hij daaromheen.

Met een grijper kan hij dingen oppakken, verplaatsen en weer neerzetten. Dat maakt hem natuurlijk geschikt om een biertje te halen terwijl je zelf lekker in de tuin blijft zitten, maar hij kan ook mensen met beperkingen helpen. Vorig jaar had Bleu Jay Eindhoven op de Dutch Technology Week een café waar de drone de drankjes serveerde:

Dit jaar konden bezoekers een potje boter-kaas-en-eieren met hem spelen. Wat is sinds het café aan de Blue Jay is verbeterd? "Het voornaamste is dat de drone socialer is geworden", zegt Ties van Loon van het Blue Jay Eindhoven team. "We hebben schermpjes gebruikt om de ogen van de drone te vormen. Dit stelt ons in staat om de drone emoties te laten tonen en hem een karakter te geven. Verder hebben we een hele hoop aanpassingen gedaan aan het frame, waardoor de aerodynamica beter is geworden."

Het komende jaar willen de studenten de drone kleiner, stiller en intelligenter maken. De grootste uitdaging op de langere termijn is om de functionaliteit van de drone af te stemmen met grote zorginstellingen.