21 mei 2017 om 17:56 uur - Oxford (VK)
De Colombiaanse Vanessa Restrepo-Schild in haar lab op de University of Oxford. (foto: University of Oxford)
Het creëren van een kunstmatig netvlies is al jarenlang onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gebruikten onderzoekers niet-flexibele materialen, wat voor de gebruiker wellicht ongemakkelijk kan zijn. Maar nu meldt de University of Oxford, VK, dat Vanessa Restrepo-Schild, een Dphil (de term die in Oxford wordt gebruikt voor Ph.D) -student en onderzoeker op de afdeling chemie, een speciaal biologische synthetisch weefsel heeft ontwikkeld dat kan worden gebruikt om synthetische netvliezen te maken. Dit wordt beschouwd als een revolutionaire ontwikkeling die grote invloed kan hebben op de bionische-implantatie-industrie en die hoop biedt voor mensen met een visueel handicap.
Restrepo-Schild leidde de ontwikkeling van het kunstmatige netvlies dat qua functionaliteit sterk lijkt op het natuurlijke menselijke netvlies. De replica is is gemaakt van hydrogel en membraan-eiwitcellen.
"Ik ben gefascineerd door het menselijk lichaam', zegt Retrepo-Schild. "Ik wil bewijzen dat de huidige technologie kan worden gebruikt om de functies van menselijk weefsel na te maken, zonder daarbij levende cellen te gebruiken".
De membraanproteïnen in het synthetische netvlies werken hetzelfde als de pixels in een fototoestel. Ze detecteren lichtstralen om een grijsschaal-beeld te creëren.
"Her synthetische materiaal kan elektrische signalen genereren die de neuronen achter in het oog zoudn kunnen stimuleren, net als het originele netvlies", zegt Restrepo-Schild.
De belangrijkste eigenschap van dit nieuwe weefsel is dat de celstructuren zijn gemaakt van natuurlijke, bioafbreekbare materialen, dus bij implantatie is het minder invasief dan een star product. Het is ook onwaarschijnlijker dat het wordt afgestoten door het lichaam.
"Het menselijk oog is ongelooflijk gevoelig. Daardoor zijn lichaamsvreemde objecten zoals metalen retina-implantaten zoveel schade kunnen aanbrengen, leidend tot ontstekingen of littekenvorming. Maar een biologisch synthetisch implantaat is zacht en gemaakt op waterbasis, dus veel vriendelijk voor het oog en de omgeving ervan", voegt Restrepo-Schild toe.
Momenteel wordt het synthetische netvlies beproefd in een laboratorium. In de nabije toekomst Restrepo-Schild en haar team in Oxford onderzoeken hoe ze de functies van het synthetische netvlies kunnen uitbreiden voor de herkenning van kleuren, vormen en symbolen. Op langere termijn verwacht het team het netvlies te testen in dieren en uiteindelijk mensen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, en is te lezen op: https://www.nature.com/articles/srep46585
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse European Digital Innovation Hubs zijn een feit. Op het Smart Industry Jaarevent tekent minister van Economische Zaken Micky Adriaansens vandaag een samenwerkingsovereenkomst met vijf ‘hubs’. Met de…
In NEN 4288: 2020 NL ‘Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen’ is te lezen wat de eisen voor veilige bedrijfsvoering van batterij-opslagsystemen zijn. Maar wat veilige bedrijfsvoering inhoudt, daar zijn de…
Tijdens de onlinebijeenkomst ‘Platform Industrie en veiligheid’ van NEN op 19 mei werd de laatste stand van zaken over de nieuwe Machineverordening weergegeven.
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Lineaire aandrijf componenten en oplossingen
Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.
Agenda
30 augustus 2022, Utrecht
TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...
21 september 2022
Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.
27 september 2022, Utrecht
World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.