EO

Mixed reality-bril op werkvloer

06 mei 2017 om 21:31 uur - Gorinchem

Als een van de eerste logistieke bedrijven in Nederland neemt Montapacking de Hololens van Microsoft in gebruik in hun magazijn. De ‘mixed reality-bril', die 3D-visualisaties in de werkelijke wereld projecteert, moet voor het bedrijf een flinke efficiencyslag opleveren.


Als e-commerce-bedrijf verzorgt Montapacking de logistiek van meer dan 300 webwinkels. Voor volgend jaar heeft de onderneming zich ten doel gesteld om de totale kostprijs van haar dienstverlening te halveren. De Hololens moet eraan bijdragen om dat voor elkaar te krijgen. Vooral in het 10 000 vierkante meter grote magazijn, waar medewerkers duizenden orders voor webwinkels klaarmaken, kan de mixed reality-techniek zorgen voor tijdwinst.

 

Eigenaar-directeur Edwin van der Ham: "We hebben enorm veel rekken met coderingen. Nu moeten medewerkers de locatie min of meer uit hun hoofd leren. Maar stel nou dat de Hololens een streep trekt zodat de route ernaartoe duidelijk wordt, en ook nog het betreffende rek groen kleurt. Dan loop je er, zelfs als nieuwkomer, zo heen. Dat zou fantastisch zijn en een versnelling van ons werkproces betekenen. De volgende stap is dat we binnenkomende producten gaan scannen door er enkel via de Hololens naar te kijken. Die herkent alles. Telkens naar een computer lopen hoeft dan niet meer. De kunstmatige intelligentie waarvan we nu gebruikmaken, aangebracht op de pols van de medewerker, is straks ook overbodig. De Hololens is de nieuwe personal assistent. We hebben goud in handen."

 

Holografische projecties

Begin 2015 presenteerde Microsoft de Hololens; een bril waardoor je levensechte, holografische projecties kunt zien in de werkelijke ruimte waar je je bevindt. Een belangrijk verschil met virtual reality, waarbij de werkelijkheid helemaal wegvalt. Met de Hololens op kun je bijvoorbeeld om de projecties heen lopen; de werkelijke en virtuele wereld vermengen zich met elkaar. Deze nieuwe technologie is naar verwachting in 2019 verkrijgbaar in de detailhandel. Maar Montapacking heeft een ontwikkelversie van de bril al in huis gehaald.

 

Van der Ham is ervan overtuigd dat de Hololens de toekomst heeft. Hij vergelijkt de komst van de ‘mixed reality'-bril met de begindagen van internet. "Dit gaat een enorme impact hebben op het bedrijfsleven. Wij hebben een innovatief karakter en willen vooroplopen. Net zoals die bedrijven die begin jaren negentig al met internet bezig waren. Ook al is het nog niet helemaal duidelijk waar het zich naartoe ontwikkelt, je weet: de Hololens gaat de wereld veroveren."

 

Interactie

In de logistieke sector maken steeds meer bedrijven gebruik van robottechnologie, weet Johan van der Slikke. Als IT-manager bij Montapacking gelooft hij vooral in de mogelijkheden van de Hololens in interactie met de mens. "Robotisering betekent: grenzen opwerpen. Een kleine afwijking van een product in ons magazijn en een robot snapt het niet meer. Een mens werkt flexibel en dynamisch, zéker in combinatie met de Hololens."

 

Ook Haiko van der Velden, medeverantwoordelijk voor research & development bij Montapacking, is enthousiast. "Eerder hebben we geëxperimenteerd met Google Glass en een bril van het bedrijf Meta, maar die bleken niet bruikbaar voor ons. Ik was dus sceptisch, maar de Hololens heeft dat letterlijk 180 graden gedraaid. Ik heb nu al applicaties in mijn hoofd, die we met een beetje geluk dit jaar al kunnen inzetten."

 

Volgens Van der Velden is het grote voordeel van de Hololens dat de bril de ruimte waarin de gebruiker zich bevindt, leest en begrijpt. "Hij weet dat dit een bureau is en dat dat stoelen zijn. Heel knap gedaan. Met virtual reality zie je de werkelijkheid helemaal niet meer. Maar met mixed reality maak je gebruik van de werkelijke omgeving, door er 3D-visualisaties in te plaatsen. Je blik is de aanwijzer, je hand fungeert als een soort muisknop door er gebaren mee te maken."

 

De komende maanden gaat Montapacking volop aan de slag met de toepassing van de bril. Van der Ham: "Het moet geen experiment blijven. De Hololens gaat uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van ons werkproces. Mixed reality is de toekomst, zéker voor ons warehouse."

 

 

Gerelateerd nieuws

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Redenerende robot met oog-handcoördinatie assembleert even precies als de mens

Rationele robot met oog-handcoördinatie assembleert even snel en precies als de mens (video)

Aan het MIT is een robot in de maak met een betere oog-handcoördinatie dan de mens. Hij kan bovendien logisch denken. De bot is de nieuwe belofte voor productielijnen waar gevoelige taken worden uitgevoerd, zoals het in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 februari 2019, Neurenberg (De)

Embedded World 2019

Internationale beurs en conferentie over embedded technologies

26 februari 2019, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid!

Meer agendapunten »