EO

Met alle zintuigen naar de film

26 april 2017 om 01:02 uur - Delft

Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18.000 bioscoopstoelen van MediaMation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.

Films met alle zintuigen beleven - dat kunnen bioscoopbezoekers in een van de wereldwijd 18 000 bioscoopstoelen van Media Mation. In deze stoelen wordt het gehele lichaam onderdeel van de filmvoorstelling. De Motion Terminal VTEM van Festo stuurt de bewegingen aan. Het combineert op bijzondere manier de digitalisering met de pneumatiek.


Stel je voor: het witte doek toont een achtervolging in een sportwagen. In een haarspeldbocht neigt de bioscoopstoel naar links - om vervolgens plotseling de bioscoopbezoeker naar rechts te gooien als de auto weer rechtuit gaat.

De bioscoopganger voelt de oneffenheden in het wegdek, hoort het piepen van de banden bij het remmen en ruikt verbrand rubber en uitlaatgas. Dan duikt de auto op het doek in het water en krijgt de toeschouwer water in zijn gezicht gespoten, terwijl de auto door een plas scheurt. Tegelijkertijd waait er een stevige wind door de haren van de filmliefhebber.

 

Het gevoel zelf acteur in de film te zijn, is mogelijk in de MX4D Motion EFX stoel van de Californische firma Media Mation. De stoelen hellen, slingeren en gaan op en neer. Via de V2 EFX armleuning komen effecten en gesynchroniseerde bewegingen met windstoten, opspattend water, trillingen en geuren tot stand. In de rugleuningen zijn drukpunten geïntegreerd.

 

Industrie 4.0 maakt het mogelijk

Hier zorgt Industrie 4.0 voor een revolutie in de bioscoop: Cinema 4.0: De Motion Terminal VTEM van Festo stuurt de verschillende bewegingen aan en zorgt voor alle effecten. Het pneumatische systeem integreert digitale functies in één ventieltechnologie.

Voorgeprogrammeerde functiebouwstenen, Motion Apps, zorgen voor besparing op anders dure systeemopbouw. De Motion Apps 'proportioneel stuurventiel' en 'proportionele drukregeling' regelen debiet en drukken voor snelle en krachtige, maar ook rustige en nauwkeurige bewegingen.

 

De bewegingsprofielen van de film worden direct op de Motion Terminal in een controller verwerkt. Veel voorheen noodzakelijke hardwarecomponenten kunnen vervallen. Drie ventielen van de VTM sturen de drie aandrijvingen van de bioscoopstoelen aan, één ventiel is verantwoordelijk voor de drukregeling. Voor effecten zoals wildstoten zijn ventielen uit het standaard programma van Festo aangesloten.

Voor Media Mation betekent het gebruik van de Motion Terminal dat inbedrijfname, diagnose en foutzoeken eenvoudiger en met veel minder componenten mogelijk is geworden.

 

Digitalisering en apps

VTEM als onderdeel van Industrie 4.0 kan dankzij digitalisering en piëzotechnologie veel nieuwe functies integreren. Daarbij biedt Festo al een keuze uit diverse apps aan, zoals proportionele drukregeling en instelling van de bewegingstijd of het drukniveau, passend bij elke scène in de film.

Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18 000 bioscoopstoelen van Media Mation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.

 

bron: Festo

 

Gerelateerd nieuws

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

De nominaties voor de Hermes Award zijn bekend: Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive maken kans op de jaarlijkse technologie-innovatieprijs van de Hannover Messe.

Zweefvliegen met 800 kilometer per uur

Zweefvliegen met 800 kilometer per uur

Stel je voor dat je een robotzweefvliegtuig ontwerpt dat kan versnellen tot 800 km per uur met alleen de wind in de rug. Door passie te combineren met werk, leidt EPFL-professor Pascal Fua een onderzoek om de hiervoor…

Korea ontwikkelt 's werelds eerste vervormingsvrije rekbare micro-led-meta-display

Korea ontwikkelt 's werelds eerste vervormingsvrije rekbare display

In Korea is een display ontwikkeld dat je tot 25% kan oprekken zonder dat het beeld vervormt. Het 3-inch grote display rekt automatisch verhoudingsgewijs correct in alle richtingen, niet alleen die waarin de trekkracht…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 mei 2022, Parijs

Global Industrie

De internationale Franse industrievakbeurs Global Industrie integreert dit jaar Measurement World en GAS...

18 mei 2022, Kortrijk

Indumation

Techno-scène voor industriële automatisering.

19 mei 2022, online

Bijeenkomst ‘Platform Industrie & Veiligheid’

NEN en het ministerie van SZW nodigen belanghebbenden uit om hier ontwikkelingen van en voor de industrie...

Meer agendapunten »