EO

Met alle zintuigen naar de film

26 april 2017 om 01:02 uur - Delft

Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18.000 bioscoopstoelen van MediaMation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.

Films met alle zintuigen beleven - dat kunnen bioscoopbezoekers in een van de wereldwijd 18 000 bioscoopstoelen van Media Mation. In deze stoelen wordt het gehele lichaam onderdeel van de filmvoorstelling. De Motion Terminal VTEM van Festo stuurt de bewegingen aan. Het combineert op bijzondere manier de digitalisering met de pneumatiek.


Stel je voor: het witte doek toont een achtervolging in een sportwagen. In een haarspeldbocht neigt de bioscoopstoel naar links - om vervolgens plotseling de bioscoopbezoeker naar rechts te gooien als de auto weer rechtuit gaat.

De bioscoopganger voelt de oneffenheden in het wegdek, hoort het piepen van de banden bij het remmen en ruikt verbrand rubber en uitlaatgas. Dan duikt de auto op het doek in het water en krijgt de toeschouwer water in zijn gezicht gespoten, terwijl de auto door een plas scheurt. Tegelijkertijd waait er een stevige wind door de haren van de filmliefhebber.

 

Het gevoel zelf acteur in de film te zijn, is mogelijk in de MX4D Motion EFX stoel van de Californische firma Media Mation. De stoelen hellen, slingeren en gaan op en neer. Via de V2 EFX armleuning komen effecten en gesynchroniseerde bewegingen met windstoten, opspattend water, trillingen en geuren tot stand. In de rugleuningen zijn drukpunten geïntegreerd.

 

Industrie 4.0 maakt het mogelijk

Hier zorgt Industrie 4.0 voor een revolutie in de bioscoop: Cinema 4.0: De Motion Terminal VTEM van Festo stuurt de verschillende bewegingen aan en zorgt voor alle effecten. Het pneumatische systeem integreert digitale functies in één ventieltechnologie.

Voorgeprogrammeerde functiebouwstenen, Motion Apps, zorgen voor besparing op anders dure systeemopbouw. De Motion Apps 'proportioneel stuurventiel' en 'proportionele drukregeling' regelen debiet en drukken voor snelle en krachtige, maar ook rustige en nauwkeurige bewegingen.

 

De bewegingsprofielen van de film worden direct op de Motion Terminal in een controller verwerkt. Veel voorheen noodzakelijke hardwarecomponenten kunnen vervallen. Drie ventielen van de VTM sturen de drie aandrijvingen van de bioscoopstoelen aan, één ventiel is verantwoordelijk voor de drukregeling. Voor effecten zoals wildstoten zijn ventielen uit het standaard programma van Festo aangesloten.

Voor Media Mation betekent het gebruik van de Motion Terminal dat inbedrijfname, diagnose en foutzoeken eenvoudiger en met veel minder componenten mogelijk is geworden.

 

Digitalisering en apps

VTEM als onderdeel van Industrie 4.0 kan dankzij digitalisering en piëzotechnologie veel nieuwe functies integreren. Daarbij biedt Festo al een keuze uit diverse apps aan, zoals proportionele drukregeling en instelling van de bewegingstijd of het drukniveau, passend bij elke scène in de film.

Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18 000 bioscoopstoelen van Media Mation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.

 

bron: Festo

 

Gerelateerd nieuws

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Grote ontwerpuitdagingen vereisen een creatieve en onderzoekende manier van beslissingen nemen: een vaardigheid waarin mensen uitblinken. Tot nog toe kon AI dit niet. Als ingenieurs AI gebruiken, passen ze het toe op een…

Miljoenen voor onderzoek naar digital twins

Miljoenen voor onderzoek naar digital twins (video)

6 universiteiten en 12 industriële partners gaan samen onderzoek doen naar digital twins. Doel is het ontwerp, de productie en het onderhoud van dit soort systemen te verbeteren. NWO ondersteunt het onderzoek met 4…

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop (video's)

De bouw van de Giant Magellan Telescoop (GMT) gaat van start. Deze telescoop en krijgt een scheidend vermogen dat 10 keer zo groot is dan de grootste telescopen tot nu toe, waaronder de Hubble. Alleen al de bouw van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2019, Den Bosch

NCAB Group seminar: The challenges of the miniaturization’s densification for PCBs

A free seminar about the challenges of the miniaturization’s densification for PCBs.

13 november 2019, D&F kantoor Breda

Risico Identificatie Technieken in de proces industrie

13 nov, 27 nov en 11 dec 2019

13 november 2019, Bussum

Sunday

Het grootste nationale congres over zonne-energie in Nederland.

Meer agendapunten »