EO

Hydraulische robotarm uit karton (video)

22 april 2017 om 21:56 uur - Deventer

Als Lego niet leuk genoeg is, of door de kant-en-klare stukjes te eenvoudig, wordt het tijd om vanaf nul een hydraulisch aangedreven robotarm uit karton te maken. Dat is wat een zichzelf The Q noemende hobbyist dan ook deed.


Er is niet veel materiaal voor nodig, en de meeste onderdelen heeft iedereen waarschijnlijk thuis. De ingrediënten zijn karton, acht spuitjes met rubber zuiger, een oude batterij, vier slangetjes en ijsstokjes en twee paperclips of iets dergelijks.

 

Verder zijn  nog een schaar, lijm en hot melt nodig om de boel aan elkaar te lijmen. Voor  een grotere robotarm is  uiteraard meer karton en grotere spuitjes nodig.

Water fungeert als hydraulische vloeistof. Om de boel een beetje op te leuken kan aan elke zuiger nog een kleurtje worden toegevoegd. De constructeur in de video gebruikte verder een boormachine, tandenstokers en zip ties.

 

Om te beginnen

Als eerste kijk je uiteraard naar onderstaande video. Iemand met een beetje gevoel voor techniek hoeft nu niet verder te lezen en bouwt zijn robotarm aan de hand van de video.

Het begint met het op elkaar lijmen van stukken karton, waarna in het midden een gat wordt geboord voor de batterij. Ook de armen worden opgebouwd uit aan elkaar gelijmde stukken karton. Voor de grijper zijn wat meer stukjes karton, de twee paperclips en vijf ijsstokjes nodig.

 

Om van de onderdelen een complete arm te maken, is het handig om over een derde hand en het nodige geduld te beschikken. De gewrichten zijn tandenstokers die in het karton worden gestoken, gelijmd en afgeknipt. In dit stadium moeten ook de spuiten worden ingebouwd.

 

Aandrijving

Nu is het tijd voor de hydrauliek. Vul voorzichtig de spuiten en verbindt die op de robotarm met de aanstuureenheid, in wezen een proportionele stuurklep. Om de bediening te vergemakkelijken, kun je met karton en zip ties je eigen kleppenblok bouwen.

 

 

bron: YouTube

 

Gerelateerd nieuws

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion krijgt testvluchtvergunning

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion de lucht in (video)

's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…

PLOT-conferentie dit jaar digitaal

PLOT-conferentie: van rubber tot UV-C licht

Op 24 november houdt Platform Omgevingstechnologie (PLOT) de digitale editie van de PLOT Conferentie 2020. Via webinars worden mogelijkheden verhelderd omtrent het 'testen' op het gebied van…

Een nieuwe generatie DC / DC-converters

Een nieuwe generatie DC / DC-converters

Brandstofcellen spelen een sleutelrol in de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en mobiliteit. Maar de energie-efficiëntie van deze cellen vormt een grote uitdaging, vooral in de automobieltechniek.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 januari 2021, online

The Things Conference

LoRaWan conferentie

26 januari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

2 februari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

Meer agendapunten »