18 april 2017 om 22:21 uur - Leuven
Via je smartphone een vraag stellen aan de docent vooraan in de aula. Met sensoren de aandacht van studenten tijdens de les registreren. Vanaf verschillende locaties actief deelnemen aan dezelfde les. Het zijn maar enkele van de toepassingen die mogelijk worden door de lancering van het Edulab (KU Leuven, Barco en Televic) en het Smart Education-programma van Imec.
Met deze projecten maakt het gebruik van educatieve technologie in het Vlaamse onderwijs een sprong voorwaarts. De nieuwe slimme technologieën maken interactief en collaboratief leren mogelijk en creëren leeroplossingen-op-maat. De bedoeling is om de effectiviteit van het Vlaamse onderwijs te versterken in alle geledingen, van het kleuteronderwijs tot professionele training.
Uit internationale studies blijkt dat Vlaanderen hoog scoort op onderwijskwaliteit. Tegelijkertijd is het potentieel van technologie - waarvan de voordelen intussen in vrijwel alle maatschappelijke sectoren werden aangetoond - binnen educatie nog onvoldoende aangeboord. Om daar verandering in te brengen, en om ervoor te zorgen dat Vlaanderen gebruik kan maken van de modernste en meest effectieve (gepersonaliseerde) onderwijstechnologieën, zijn twee initiatieven gelanceerd: het Edulab van de KU Leuven, Barco en Televic, en het Smart Education-programma van Imec.
Op de Campus Kulak Kortrijk (KU Leuven) kan .kennis worden gemaakt met het Edulab. Centraal staat een digitaal platform waarmee zowel docenten als studenten via hun eigen toestel - laptop, smartphone, tablet - verbinding kunnen maken. In hoorcolleges kunnen studenten het platform bijvoorbeeld gebruiken om aantakeningen te maken en te delen, en om silent questions te stellen. In de groepswerklokalen hebben studenten toegang tot een eigen scherm dat ze kunnen delen op een groepsscherm. Zo kunnen ze beter samenwerken aan opdrachten en casussen. De aanwezige docent kan het groepsscherm overnemen of projecteren naar andere groepsschermen.
Verder zet het Edulab ook in op multilocatieleren. Dankzij een digitale omgeving kunnen studenten op een andere locatie evenveel deel uitmaken van een les - met dezelfde interactiemogelijkheden - als de studenten die met de docent in dezelfde ruimte zitten. "Campus Kulak Kortrijk wordt hierdoor als onderwijslaboratorium ingezet - niet alleen voor onze onderwijsinstelling, maar ook ver daarbuiten", aldus Rik Torfs, rector KU Leuven.
"Onze onderzoeksgroep heeft al een sterke traditie in onderzoek naar educatieve technologie. In het Edulab willen we nu verder ontrafelen hoe een individu leert. Dat doen we door naar patronen te zoeken in grootschalige gebruikersdata en door de output van lerenden semi-automatisch te analyseren. Met sensoren kunnen we ook hun aandacht monitoren en zo kijken waar ze tijdens het leerproces afhaken. Die kennis vertalen we dan in gedetailleerde richtlijnen voor onderwijsprofessionals. Zo kunnen ook zij nieuwe onderwijstechnologieën op een optimale manier inzetten. Anderzijds kunnen we op basis van die inzichten ook zelf innovatieve leeroplossingen-op-maat creëren - samen met industriepartners zoals Barco en Televic", aldus Piet Desmet (I.imec - ITEC - KU Leuven).
Het Smart Education-programma brengt dan weer onderzoekers vanuit heel Imec - inclusief onderzoeksgroepen aan de KU Leuven, VUB en UGent - samen voor de ontwikkeling van slimme onderwijstoepassingen. Ze werken daarbij heel concreet rond vier speerpunten:
"En uiteraard gaan we met de onderzoeksresultaten ook zelf aan de slag. Via ons Imec.academy-opleidingsprogramma bieden we immers een brede waaier aan professionele navormingscursussen aan rond nano-elektronica en digitale technologie; cursussen die studenten van over de hele wereld aantrekken. We maken daarbij nu al gebruik van een slimme ‘blended' mix van e-learning en klassikale sessies waarbij de lesinhoud dynamisch wordt aangepast in functie van het niveau van de lerenden en de vragen die zij stellen. Dat trainingsaanbod willen we nu verder optimaliseren op basis van het Smart Education-onderzoek. Het is onze bedoeling om - via intelligente technologie - educatieve oplossingen aan te bieden die in de markt hun gelijke niet kennen en die volledig zijn afgestemd op het profiel van elke individuele student", zegt Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van Imec.
Gerelateerd nieuws
NWO kent 19,5 miljoen euro toe aan een Nederlands cluster dat bijdraagt aan de ontwikkeling van een röntgencamera annex spectrograaf voor de nieuwe Europese ruimtetelescoop Athena. Onderzoeksinstituut SRON leidt het…
De Nederlandse industrie is minder optimistisch over de te verwachte omzetgroei en de efficiencywinst die te halen is uit de investeringen in digitale technologieën, dan bedrijven wereldwijd. Daarnaast spenderen…
De Muurmelaar is een gevel die de bewegingen van voorbijgangers omzet in klanken en ritmes. De interactieve gevel werd ontwikkeld aan het Departement Architectuur van de Leuvense universiteit en bevindt zich in het…
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
Perfection in Automation
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Product van de maand
RSSElobau introduceert een serie ultrasoon sensoren. Deze serie bestaat uit verschillende varianten: M18, M18 shortbody,...
Techvertorials
Agenda
20 juni 2017, 's-Hertogenbosch, 1931 Congrescentrum
Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...
21 maart 2018
Tijdens de Maand van Internationaal Ondernemen organiseert FME diverse activiteiten om kansen voor...
23 maart 2018, Eindhoven
Reloading Technology is een omvangrijke expositie in Temporary Art Centre ( TAC) die de betekenis en...