EO

Record capaciteitsuitbreiding in duurzame energie in 2016

07 april 2017 om 12:43 uur - Frankfurt

De investeringen in duurzame energie namen in 2016 af, maar dankzij dalende kosten nam de capaciteitsuitbreiding toe (foto: Eneco).

De wereldwijde investeringen in duurzame energie daalden in 2016 met 23% ten opzichte van het voorafgaande jaar tot 241,6 miljard dollar. Door de dalende kosten voor wind- en zonne-energie waren de investeringen echter goed voor een recordtoename in de capaciteit van 138,5 GW. De investeringen in duurzame energie voor stroomopwekking zijn wereldwijd dubbel zo groot dan in kolen en gas.


De recorduitbreiding van de capaciteit ondanks het lagere investeringsvolume werd mogelijk dankzij dalende kosten voor de technologie voor duurzame energie. Dit blijkt het een gemeenschappelijk rapport van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UN Environment), de Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre for Climate & Sustainable Energy Finance (Centre) en Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

 

Record aan nieuwe capaciteit

Volgens het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment werd in 2016 wereldwijd een record aan stroomopwekkingscapaciteit in de vorm van wind-, zonne-, biomassa-energie, waste-to-energy, geothermie, kleine waterkrachtcentrales en zee-energie gefinancierd.

Met 55% bereikte het aandeel duurzame energie (zonder grote waterkrachtcentrales) aan het totaal toegevoegde energieopwekkinscapaciteit een recordwaarde. Zo steeg ook het aandeel duurzame energie aan de daadwerkelijke stroomproducties van 10,3% in 2015 naar 11,3% in 2016. Daarmee werd ongeveer 1,7 Gton aan CO2-emissie bespaard.

 

Bij de investeringen in energieopwekking raken kolen en gas langzaam op het tweede plan. Er wordt vooral ingezet op duurzame energie. Wind- en zonne-energie zijn in veel landen al concurrerend - er wordt in geïnvesteerd om het lonend is en subsidies steeds minder belangrijk worden.

 

De weg naar CO2-vrije stroomopwekking is echter nog ver welang. Tijdens de klimaatafspraken in Parijs kwam er wel een slotakkoord, maar nu moeten de nationale ambities worden aangepast en politieke toezeggingen in de afzonderlijke landen worden omgezet in efficiënte investeringscondities. Hier moet terugtrekking uit kolen samengaan met een massale uitbouw van duurzame energie.

 

Grote regionale verschillen

Europa deed het internationaal gezien in 2016 goed. Terwijl de investeringen in duurzame energie in China met een derde afnamen en in de Verenigde Staten zo'n 10%, zijn de investeringen in Europa met 3% licht gestegen. Offshore windenergie is de grootste drijvende kracht in deze ontwikkeling. De investeringen hierin stegen met ongeveer 53% ten opzichte van het voorafgaande jaar, en dat ondanks de dalende kosten.

 

De expansie van offshore in Europa was echter niet voldoende om de dalende investeringen in andere duurzame initiatieven te compenseren. Reden voor de afname waren de aanzienlijk dalende investeringen in onshore windparken en een voortdurend teruglopen van het toch al kleine investeringsvolume in kleine fotovoltaïsche systemen van minder dan 1 MW. De 2 miljard dollar investeringen in kleine systemen zijn nog maar een schim van de 28 miljard dollar in het topjaar 2010.

 

Het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment Report 2017 (GTR) is gratis te downloaden.

 

bron: Frankfurt School of Finance & Management

 

Gerelateerd nieuws

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek (video)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meerdere malen op dezelfde plek in. De reden waarom een bliksemkanaal wordt ‘hergebruikt’, is tot nu toe echter onopgehelderd. Recentelijk heeft een…

Gaan zeep en zonlicht het energieprobleem oplossen?

Gaan zeep en zonlicht het energieprobleem oplossen? (video)

Een internationaal consortium van wetenschappers komt met een unieke oplossing voor het energieprobleem. Door fotosynthese na te bootsen hopen ze duurzame brandstoffen te maken uit zonlicht, water en CO2. Hun geheim? …

Zon zet CO2 om naar methaan met hoog rendement

Van CO2 naar methaan op de kracht van de zon

TNO en de Universiteit Hasselt (België) zijn er in geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met alleen zonlicht als energiebron om te zetten naar methaan. Zo wordt een ongewenst afvalproduct duurzaam omgezet naar een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »