EO

Record capaciteitsuitbreiding in duurzame energie in 2016

07 april 2017 om 12:43 uur - Frankfurt

De investeringen in duurzame energie namen in 2016 af, maar dankzij dalende kosten nam de capaciteitsuitbreiding toe (foto: Eneco).

De wereldwijde investeringen in duurzame energie daalden in 2016 met 23% ten opzichte van het voorafgaande jaar tot 241,6 miljard dollar. Door de dalende kosten voor wind- en zonne-energie waren de investeringen echter goed voor een recordtoename in de capaciteit van 138,5 GW. De investeringen in duurzame energie voor stroomopwekking zijn wereldwijd dubbel zo groot dan in kolen en gas.


De recorduitbreiding van de capaciteit ondanks het lagere investeringsvolume werd mogelijk dankzij dalende kosten voor de technologie voor duurzame energie. Dit blijkt het een gemeenschappelijk rapport van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UN Environment), de Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre for Climate & Sustainable Energy Finance (Centre) en Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

 

Record aan nieuwe capaciteit

Volgens het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment werd in 2016 wereldwijd een record aan stroomopwekkingscapaciteit in de vorm van wind-, zonne-, biomassa-energie, waste-to-energy, geothermie, kleine waterkrachtcentrales en zee-energie gefinancierd.

Met 55% bereikte het aandeel duurzame energie (zonder grote waterkrachtcentrales) aan het totaal toegevoegde energieopwekkinscapaciteit een recordwaarde. Zo steeg ook het aandeel duurzame energie aan de daadwerkelijke stroomproducties van 10,3% in 2015 naar 11,3% in 2016. Daarmee werd ongeveer 1,7 Gton aan CO2-emissie bespaard.

 

Bij de investeringen in energieopwekking raken kolen en gas langzaam op het tweede plan. Er wordt vooral ingezet op duurzame energie. Wind- en zonne-energie zijn in veel landen al concurrerend - er wordt in geïnvesteerd om het lonend is en subsidies steeds minder belangrijk worden.

 

De weg naar CO2-vrije stroomopwekking is echter nog ver welang. Tijdens de klimaatafspraken in Parijs kwam er wel een slotakkoord, maar nu moeten de nationale ambities worden aangepast en politieke toezeggingen in de afzonderlijke landen worden omgezet in efficiënte investeringscondities. Hier moet terugtrekking uit kolen samengaan met een massale uitbouw van duurzame energie.

 

Grote regionale verschillen

Europa deed het internationaal gezien in 2016 goed. Terwijl de investeringen in duurzame energie in China met een derde afnamen en in de Verenigde Staten zo'n 10%, zijn de investeringen in Europa met 3% licht gestegen. Offshore windenergie is de grootste drijvende kracht in deze ontwikkeling. De investeringen hierin stegen met ongeveer 53% ten opzichte van het voorafgaande jaar, en dat ondanks de dalende kosten.

 

De expansie van offshore in Europa was echter niet voldoende om de dalende investeringen in andere duurzame initiatieven te compenseren. Reden voor de afname waren de aanzienlijk dalende investeringen in onshore windparken en een voortdurend teruglopen van het toch al kleine investeringsvolume in kleine fotovoltaïsche systemen van minder dan 1 MW. De 2 miljard dollar investeringen in kleine systemen zijn nog maar een schim van de 28 miljard dollar in het topjaar 2010.

 

Het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment Report 2017 (GTR) is gratis te downloaden.

 

bron: Frankfurt School of Finance & Management

 

Gerelateerd nieuws

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De écht slimme toiletten van de toekomst gaan volgens imec echter helpen om inzicht…

Licht uit modder

Licht uit modder

De Nederlandse designer Teresa van Dongen zoekt sinds 2016 naar manieren om bacteriën te gebruiken om elektriciteit op te wekken voor menselijk gebruik. En dat lukt. Op Oerol creëerde ze dit jaar Mud Well, een…

Belgische auto-toeleveranciers zien omzet dalen met 15%

Belgische auto-toeleveranciers zien omzet dalen met 15%

De toeleveranciers in de Belgische autosector hebben hun omzet in de eerste jaarhelft met liefst 15% zien teruglopen. De Belgische auto- en vrachtwagenfabrikanten hielden juist stand.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

4 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

Meer agendapunten »