EO

101 elektrisch hybride bussen binnen vier minuten weer opgeladen

04 april 2017 om 13:03 uur - Charleroi (België)

In het Belgische Charleroi plaatst ABB de komende tijd 12 complete buslaadsystemen, zodat er volgend jaar 101 elektrisch hybride Volvo-bussen door Wallonië kunnen rijden. In januari opende ABB al drie laadstations in het Belgische Namen, waarbij de bussen in vier minuten opgeladen worden.


"De bussen hoeven hiervoor niet naar het depot. De laadpalen staan gewoon aan de eindpunten van de busroutes en worden qua design aangepast aan de omgeving," aldus Daan Nap, verkoopdirecteur Global Bus Charging. "Dit is het grootste netwerk hybride bussen, dat een enorme milieu-, tijds- en capaciteitswinst oplevert."

 

ABB gebruikt Volvo's 'open industry'-systeem Oppcharge*), dat het mogelijk maakt allerlei soorten elektrische voertuigen van verschillende merken op te laden. De elektrische hybride bussen in Charleroi kunnen met een vermogen van 150 kW binnen drie tot zes minuten volledig worden geladen. "In heel Europa moeten bussen naar depots om opgeladen te worden, waardoor de logistiek een hele uitdaging wordt. En het kost telkens erg veel tijd. Wallonië neemt hierin nu een sterke voortrekkersrol", legt Daan Nap uit.

 

Dankzij de eerste drie stations in Namen rijden nu al 11 bussen op elektriciteit. Het huidige project in Charleroi is nog vele malen groter. Maar liefst 90 bussen van de Waalse OV- exploitant TEC Group, worden straks elektrisch hybride aangedreven. Naast de 12 laadstations omvat het turn key project substations, schakelinstallaties, civiele werken, installatie en een servicecontract.

 

'Open standaarden zijn de sleutel'
"We zijn erg trots dat we het grootste Europese netwerk van elektrische bussen laten rijden," aldus Daan Nap. "Door het gebruik van open interfaces bieden we een systeem dat open staat voor alle busmerken en laderfabrikanten. Hierdoor kan bij een concessieverandering waar andere bussen worden ingezet, ook deze worden opgeladen. Wij geloven dat open interfaces en open standaarden de sleutel voor operators en steden zijn, zodat het openbaar vervoer CO2-vrij wordt."

 

De Volvo 7900 Electric Hybrid rijdt ongeveer 70 procent van de route stil en CO2-vrij op elektriciteit. Het opladen van de batterij duurt drie tot zes minuten en gebeurt tussentijds op de route. Het energieverbruik is ongeveer 60 procent lager dan bij een overeenkomstige dieselbus. Deze elektrisch hybride Volvo's rijden al in steden als Gotenburg, Stockholm, Hamburg, Luxemburg, Namen en Curitiba.

 

*) Meer informatie over Oppcharge via http://www.oppcharge.org/

 

Reacties (1)

Oei. Dit is toch wel een beetje een "Wij van WC-eend adviseren WC-eend"-artikel.

1 - Oppcharge is een merknaam van Volvo, en geen industriestandaard.
2 - Dit zijn geen elektrische bussen, maar plug-in diesel Hybride bussen. Van het grootste elektrische netwerk is dus geen sprake. Door het te claimen maakt dit het niet per se waar.
3 - waar laadpalen geplaatst worden, in Nederland of daarbuiten, heeft te maken met aanbestedingsvoorwaarden en niet met techniek
4 - het vermogen waarmee geladen wordt is 1/3de van dat van de bussen voor Connexxion in AML
5 - in AML, Groningen, Utrecht, Maastricht, Venlo, Keulen etc. wordt op de route geladen.
Laten we dus een belangrijk project in Eindhoven niet uit z"n verband trekken zonder de uitgangspunten en de beperkingen te kennen.
Johan de Vries, 5 april 2017 10:49
 

Gerelateerd nieuws

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Het aantal robots in de industrie is de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er 12.000 industriële robots. ‘Verontrustend is dat het groeitempo afneemt’, stelt ING na onderzoek. ‘Juist een versnelling…

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Als militairen een 3D-printer meenemen op vredesmissies, kunnen ze tonnen besparen doordat ze op locatie onderdelen kunnen printen. Bovendien hebben ze de benodigde onderdelen sneller in hun bezit. Hetzelfde geldt voor…

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

23 mei 2019, Locatie: RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

Navingo Career Event

Het Navingo Career Event is hét platform waar carrière en ontwikkelingen in de maritieme, offshore en...

Meer agendapunten »