EO

UT gaat draagbaar apparaat ontwikkelen voor vroege detectie diabetes

15 januari 2017 om 13:44 uur - Enschede

Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan een draagbaar apparaat ontwikkelen waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium kunt zien of iemand diabetes type 1 of 2 heeft. Technologiestichting STW financiert een onderzoeksvoorstel van Sonia García Blanco van UT-onderzoeksinstituut Mesa+ dat uiteindelijk moet leiden tot een werkend prototype, dat door het bedrijfsleven kan worden doorontwikkeld tot een verkoopbaar product.


Bij 420 miljoen mensen op de wereld is diabetes vastgesteld en 180 miljoen mensen kampen met de ziekte zonder dat ze het weten. Je kunt veel leed voorkomen en zorgkosten besparen als je in staat bent om de ziekte in een vroeg(er) stadium te detecteren. Daarom willen onderzoekers van de Universiteit Twente een goedkoop en draagbaar apparaat ontwikkelen waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium de ziekte kunt ontdekken in een klein druppeltje bloed. Hierdoor kan de diagnose gewoon worden gesteld door iedere huisarts. Ook moet het apparaat kunnen meten of een patiënt lijdt aan diabetes type 1 of diabetes type 2.  

 

Werking

Kern van het apparaat is een chip die zogenoemde biomarkers in het bloed kan detecteren. Dit zijn stoffen die bijvoorbeeld wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte. De chip wordt uitgerust met een geïntegreerde optische sensor die (in eerste instantie) het bloed op drie verschillende biomarkers voor diabetes zal testen. Volgens projectleidster Sonia García Blanco is de eerste uitdaging het ontwikkelen van minuscule sensoren die gevoelig genoeg zijn om de biomarkers in een kleine hoeveelheid bloed te detecteren. De tweede, maar even grote, uitdaging is een robuust apparaat creëren dat draagbaar is en dat eenvoudig is in het gebruik.

 

García Blanco is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geïntegreerde optische componenten, zoals sensoren, die je kunt integreren op een chip. Ze is betrokken bij verschillende projecten waarbinnen ze specifieke optische sensoren ontwikkelt om biomarkers voor verschillende ziekten te detecteren. Haar onderzoek maakt deel uit van de onderzoekslijn ‘sensoring and early diagnostics' van UT-onderzoeksinstituut Mesa+. 

 

Commercialisatie

Binnen het onderzoeksproject wordt niet alleen gewerkt aan de ontwikkeling van de technologie zelf. Voor de Universiteit Twente is het namelijk belangrijk dat de maatschappij kan profiteren van de kennis en de technologie afkomstig van de universiteit. Daarom is er binnen het project van begin af aan aandacht voor de uiteindelijke commercialisatie van de technologie. Dr. Kasia Zalewska van de vakgroep Nikos (Nederlandse Instituut voor Kennis intensief Ondernemerschap) is van meet af aan bij het project betrokken. Ze voert onder meer marktonderzoek uit en zorgt dat de ontwikkelde kennis op de juiste manier wordt overgedragen aan de betrokken bedrijven.

 

Onderzoeksconsortium

Naast de onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er vijf Nederlandse bedrijven aangesloten bij het project: Biovolt, Phoenix, VTEC, Technobis en Medlon. Met deze bedrijven is de volledige productieketen vertegenwoordigd: van chipontwerp tot de eindgebruiker, met alle stappen daartussen. Technologiestichting STW heeft, binnen het High Tech Systemen & Materialen-programma, een subsidie van 235.000 euro voor het project beschikbaar gesteld. Met dit programma steunt STW wetenschappers, die samen met het bedrijfsleven kennis ontwikkelen voor technologische doorbraken en innovatieve toepassingen. De aangesloten bedrijven dragen daarnaast ruim een ton bij, in geld en in diensten.

 

 

Gerelateerd nieuws

Een optische chip verbeterd door licht

Een optische chip verbeterd door licht

Onderzoekers van het Photonic Systems Laboratory van EPFL (CH) hebben met succes een nieuw principe toegepast voor het introduceren van tweede-orde optische niet-lineariteit in siliciumnitride-chips.

Robot met vogelpoten kan op allerlei takken landen (video)

Robot met vogelpoten kan op allerlei takken landen (video)

Geen twee takken zijn hetzelfde. Ze kunnen verschillen in grootte, vorm en textuur; ze kunnen nat zijn, met mos bedekt, of barsten van de uitlopers. En toch kunnen vogels op vrijwel elke tak landen. Dit vermogen was van…

Nieuwe holografische camera kijkt om hoeken en ziet het ongeziene met grote precisie

Nieuwe holografische camera kijkt om hoekjes en ziet het ongeziene met grote precisie

Onderzoekers van de Northwestern University (VS) hebben een nieuwe camera met hoge resolutie uitgevonden die het ongeziene kan zien - ook om hoeken en door verstrooiende media, zoals huid, mist of mogelijk zelfs de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

7 februari 2022

Week van de Circulaire Economie

Circulaire ondernemers zetten hun deuren open voor publiek.

10 februari 2022, online

Ignite

Techleap.nl Summit 2022

Meer agendapunten »