EO

Crowdfunding: in no time een miljoen binnenhalen - maar niet alleen hosanna

03 januari 2017 om 13:40 uur - Zoetermeer

Massive Air haalde via crowdfunding € 3.921.026 binnen voor het opblaasbare lounge-bed Kaisr. Het bedrijf moest echter van de rechter onmiddellijk stoppen met de productie, verkoop en verspreiding van dit product in de Europese Unie, omdat het een kopie zou zijn van de Lamzac van Fatboy.

Op nummer 1 in de Happy New Year Crowdfunding Top 100 van 2016 staat het (omstreden*) Kaisr opblaasbaar loungebed. In totaal heeft dit project € 3.921.026 miljoen opgehaald. De Top 10 van meest succesvolle crowdfunding projecten bestaat volledig uit projecten die meer dan een miljoen hebben opgehaald.


Elke week publiceert De Breed & Partners, adviesbureau voor innovatiefinanciering, de Nederlandse Crowdfunding Top 40. Hierbij wordt gekeken welke projecten in 1 week het meeste geld hebben opgehaald. "De doelbedragen zijn inderdaad omhoog geschoten, maar het is helaas niet alleen hosanna in het Nederlandse crowdfunding landschap", aldus Judith Herrewijn. "Ongeveer 80% van het opgehaalde bedrag bestaat uit leningen en we zien nu steeds vaker defaults (faillissementen) terugkomen. Dat een ondernemer niet aan de betaalverplichting kan voldoen komt natuurlijk voor, dit hoort bij de risico's, maar voor de ‘crowd' is dat lastig te slikken". Bart Ruitenbeek van Fundwijzer geeft het belang aan van transparantie omtrent defaults. "De eerste platformen maken de defaultcijfers al maandelijks openbaar".

 

Regelgeving via de AFM

Een logisch gevolg is dan ook dat de Autoriteit Financiële Markten in 2016 een verplichte investeerderstoets (bij investeringen vanaf € 500) heeft ingesteld waarbij het belang van spreiding wordt benadrukt. Volgens Jeroen Snellen van financieringsplatform Investormatch is dit een stap in de goede richting. De AFM zou zich wellicht in 2017 meer moeten richten op goede informatievoorziening bij de losse projecten en openheid over projecten in problemen. Bart Ruitenbeek merkt nog op dat verschillende platformen het afgelopen jaar een stichting hebben opgericht welke zich richt op het waarborgen van de zekerheden die aan investeerders worden gegeven.

 

Trends & ontwikkelingen

"We zien een enorme toename van projecten op het gebied van duurzaamheid. Een greep uit de projecten in de Top 100: zonnestroomsystemen, hybride & thermische zonnepanelen, elektrisch aangedreven invalidenvoertuigen. Het succes van deze projecten geeft aan dat veel mensen naast het financieel rendement het maatschappelijk rendement ook belangrijk vinden. Daarnaast blijven vastgoed en horeca projecten populair. Dat is op zich logisch omdat de toegang tot een bancaire lening zeer lastig is voor deze ondernemers. De magische woorden voor 2017 zijn wat mij betreft: verduurzaming, deeleconomie, luchtzuivering en toepassingen in de zorg", aldus Judith van de Crowdfunding Top 40.

 

Opkomst converteerbare lening

Wat ook opmerkelijk is, is de opkomst van de converteerbare lening. Volgens Jeroen Snellen zal dit zich ongetwijfeld doorzetten in 2017. "Steeds meer platformen gaan deze hybride vorm van crowdfunding aanbieden. De reden dat ze zo populair zijn is omdat het waarderingsvraagstuk (vaak een heikel punt bij jonge bedrijven) wordt uitgesteld. De lening converteert naar aandelen op een bepaald moment in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld bij een volgende investeringsronde zijn of op een vastgestelde datum".

 

Top 3 meest voorkomende platformen in de Top 100

1. Collin Crowdfund

2. Geldvoorelkaar

3. Duurzaam investeren

 

Er zijn inmiddels meer dan 70 Nederlandse crowdfunding platformen. Of er nog een shake-out gaat plaatsvinden? Er zijn al redelijk wat platformen die een aantal projecten hebben gehost en deze niet meer vol krijgen. Er komen ook geen projecten meer bij, het zijn zombie-platformen geworden. Er zullen in elk geval niet veel nieuwe toetreders meer bijkomen, afgezien van buitenlandse partijen die al slagkracht hebben. En of platformen de krachten gaan bundelen? Het wachten is op de eerste fusie. Wij kijken in elk geval weer uit naar een spannend en innovatief jaar met crowdfunding in de hoofdrol.

 

 

*) Lees ook: Octrooi niet haalbaar? Model of vormmerk!

 

Gerelateerd nieuws

Superzonnepanelen: Made-in-Holland en met een snelle CO2-terugverdientijd

Superzonnepanelen: Made-in-Holland en met een korte CO2-terugverdientijd

Ze klinken duurzaam, zonnepanelen. Maar de giftige stoffen in het soldeer- en glaswerk van afgedankte panelen gaan nog voor een flink milieuprobleem zorgen. En een gemiddeld zonnepaneel gaat slechts tien jaar mee. ‘Dat…

Over baanwissels, zeilgear en de draaibruggen bij Kornwerderzand (video's)

Over baanwissels, zeilgear en de draaibruggen bij Kornwerderzand (video's)

Het Nederlandse leven-lang-leren-landschap is een stimuleringsprijs rijker: de Ad Toptalentprijs. De prijs werd dit jaar voor het eerst toegekend, en wel aan 3 techniekers. Winnaars waren Patrick Nobel (Constructeur…

Verwarmt zomerwarmte ons straks in de winter?

Verwarmt zomerwarmte ons straks in de winter?

Deze week start Heatstore, een Europees onderzoeksproject van 16 miljoen euro om technologieën voor ondergrondse seizoensopslag van duurzame warmte marktrijp te maken. In zes demonstratieprojecten in Nederland, België,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

Meer agendapunten »