EO

Pimp je surprise met techniek (video)

20 november 2016 om 16:47 uur - Delft

Surprises kunnen veel gaver met techniek. Althans, dat vindt Rolf Hut, initiatiefnemer van Rolf Hut's Surprise-Helpdesk. Volgend weekend, 26/27 november, kunnen kinderen met hun surprise-idee terecht in het Delftse Science Centre, waar hij met studenten en experts gaat helpen om de gaafste surprise van de klas te maken: bewegende onderdelen, gloeiende ogen of zelfs een stoomboot met rokende schoorsteen: volgens Rolf kunnen surprises met een beetje handige technische snufjes veel gaver worden.


Rolf Hut's Surprise-Helpdesk is eigenlijk geboren uit frustratie, zegt de ‘tinkering scientist' van de TU Delft: "De meeste surprises die ik zie, komen niet verder dan wat papier-maché, in Nederland zo'n beetje de norm voor dé surprise. En dat is jammer, want met wat magneetjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde kun je geweldige dingen maken, bijvoorbeeld een eigen lava-lamp of een draak met lichtgevende ogen en echte rook. Er kan zo veel meer, en technisch spul kost veel minder dan mensen denken."

 

Team van ‘makers'

Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen zijn welkom in de bovenzaal en kunnen dan samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken, en daarna zelf beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre dat weekend beschikbaar stelt. "Ze mogen natuurlijk ook thuis beginnen met papier-maché, en dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken", zegt Hut. Hij wordt daarbij geholpen door onder andere designprofessor Jeroen van Erp en de bekende ‘makers' Astrid Poot, Ernst Arbouw, Per-Ivar Kloen, Geert Niermeijer, Pauline Maas en Marten Hazelaar.

 

Maakbare wereld

In zijn normale werk richt Rolf Hut zich op het gebruik van goedkope sensoren voor watermanagement, zoals recentelijk een waadbroek die watertemperatuur meet. In de Volkskrant startte hij de succesvolle reeks ‘De Maakbare Wereld', waarin een groep makers liet zien hoe je techniek kan inzetten bij alledaagse zaken. Hut maakte bijvoorbeeld een parkeermeter op de spelcomputer van zijn zoontje, om de speeltijd te beperken en een middeleeuwse slingerarm om waterballonnen over een huis heen te gooien.

 

Zelf aan de slag

Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: "Knotsgekke surprises voor iedereen", waar hij 24 surprises stap voor stap uitlegt. Bij het Science Centre zijn zakjes met onderdeeltjes beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met techniek en surprises.

 

http://www.sciencecentre.tudelft.nl/nl/bezoek/agenda/event/detail/rolf-hut-surprise-lab/

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Robottextiel  kan mensen helpen ademen

Robottextiel kan mensen helpen ademen (video)

Een nieuw soort vezel kan worden verwerkt tot kleding die voelt hoeveel het wordt uitgerekt of samengedrukt, en dan onmiddellijk voelbare feedback geeft in de vorm van druk, zijwaartse rek of vibratie. Dergelijke stoffen…

Chirurgische instrumenten van medisch afval

Chirurgische instrumenten van medisch afval

In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar ruim een miljoen kilo blauw ‘inpakpapier’ gebruikt voor het steriel houden van medische instrumenten. Na gebruik zorgt dit voor een enorme berg afval. TU Delft onderzoekers…

Autonome drone scheurt met 40 km/u door het bos

Autonome drone scheurt met 40 km/u door het bos (video)

We hebben de afgelopen jaren een verbazingwekkende vooruitgang gezien in de dronetechnologie, zelfs tot het punt dat geavanceerde autonomie nu al betaalbaar is voor consumenten. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »